Jugoslovenski Rotar

poznata bolest Diabetes. Suština te bolesti sastoji se u sledećem: pod normalnim prilikama šećer koji ulazi u organizam kroz crevo u formi dextroze. dospeva u Jetra. gde bude deponiran u formi glikogena. Prema potrebi Jetra oslobadjaju deponirani šećer. koji ide u krv, a iz krvi u mišiće, gde bude sagoren ı iskorišćen. Poremećajem hormonske funkcije nastane preokret u probayi šećera. Jetra neće više da ga prima u depozit. nego ga vraća natrag u krv. mišići pak neće da ga sagorevaju ı tako mu ništa drugo ne preostaje. nego da seli kroz mokraću na polje iz tjela. Sve ove smetnje mogu se otstraniti, dovede li se u organizam dostatna količina hormona Insulina. koji ima zadaću da se brine za probavu Seéera. Insulin su otkrili kanadski fiziologi Bauting i Brest 1922 god., kojima je prvima uspjelo da ga netaknutog dobiju u ekstraktu iz pankreasa. pošto ga ferment u sekretu pankreasa uništi, ako dodje s njime u dodir. Na taj način im je uspelo da preteknu njemačke naučenjake koji su se uzalud godinama mučili i potrošili vagone životinjskih pankreasa. da prvi dobiju hormon a s tim i Nobelovu nagradu. Danas Je njegova upotreba u medicini ogromna. pa ga skoro sve tvornice farmaceulskih preparata proizvode u velikim količinama.

Spolna žljezda (Testis i ovarium). Od pradavnih vremena poznate su posledice kastracije. koja iako nije vršena u cilju naučnih istraživanja. nego u sasvim druge svrhe i nehotice otkriva u spolnoj žljezdi endokrinu funkciju. Razumljivo je da je baš pitanje spolne žljezde pobudjivalo uvek najveći interes, jer je o njoj ovisan spolni nagon, koji Je Jedan o najvećih faktora u duševnom i telesnom životu svakog individua. pod čijim uplivom stoji najveći deo ljudskih osećaja, osobina i delovanja, a kao najvažniji nagon plodjenje — održavanje vrste.

Mi ne znamo koji faktori odlučuju pri odredjivanju spola kod embrija. Postoje o tome mnoge teorije. od kojih је poznata teorija kromosa. Medjutim to је samo teorija i to pitanje ostaje zasada Još nerešeno. O prisustvu muškog ili ženskog hormona zavisi da li će kod dotičnog individua biti razvijen muški sekundarni spolni karakter (penis. brada i brkovi. duboki glas, široka ramena) ili ženski (ženski spol. široki kukovi, dojke, visoki glas i t. d.) Kastrati (evnusi), ako im se rano oduzme spolna žljezda, izgube sposobnost razvijanja muških spolnih karaktera, pa im obično ne raste brada ni brkovi, penis zakržljavi, glas ostane visok, noge duge. no duševna svojstva obično ne gube ništa. nego su kod nekih upravo odlična.

Funkcija spolne žljezde prestaje kod žena sa 40—50 godina. a kod muškaraca sa 50—60 godina. U novije doba pokušalo se sa |. 27. „роmladjivanjem™, pa su poznati napori Voronova, da implantacijom majmunskih zljezda povrati oronulu snagu, ali su uspesi još dvojbeni. što nam mora biti razumljivo. ako imamo u vidu da i hipofiza vrši upliv na funkciju spolnih hormona.

Muška spolna žljezda(Testis), sastoji se iz brzbroj jako zavijenih kanaléiéa, u kojima se stvara muško sjeme (spermiji). Izmedju tih kanaléiéa razbacane su u veznom tkivu t. zv. Leydig-ove stanice u kojima se stvara muški seksualni hormon. On se danas praktički dobija ekstrakcijom iz bikovih jaja pod imenom Testosteron. Nešto malo se razlikuje od njega hormon, koji se dobija iz muške mokrače

228