Jugoslovenski Rotar

moćnik moderne medicine i hitar prenosioc ljudi ı vijesti. Tlakovom sveopćom primjenom ne može se fakmiti nikoji drugi oblik energije.

Daljnja karakteristika elektr. energije koja ovoj daje dominantni položaj nad ostalim vrstama energije Jeste lagani i ekonomičan prenos na velike daljine i jednostavnost razgranjenja od najvećeg do najsitnijeg potroSaéa. Ta osebina omogućuje iskorištenje prirodnih snaga na samome izyoru a prema pofrebama i udaljeno od mjesta pojedinačne upotrebe. dakle omogućuje ı iskorištenje znatnih vodenih snaga — bijeloga ugljena — koji bi inače pretežnim dijelom morale ostati za ljudsku zajednicu bez stvarne vrijednosti.

Iz ova dva bitna razloga, nalazimo u naprednim zemljama električne vodove kao gustu mrežu diljem prostranih teritorija, tičući milijunske gradove i malešna sela, prodirući u majveće industrijske kolose pa do skromne seljačke kolibe. I dok tako električna struja prolazeći tim metalnim vodićima bitno utJeče na privredni život čitavih naroda. ona se ujedno i ispoljuje kao dobročinitelj u širokoj primjeni elektromedicine oko liječenja bolesnih i oJačavanja zdravih, da opet prolazeći eterom svladava velike distance dajuć udaljenim dogadjajima karakter sadašnjice. koji bi inače za mnoge mogli postati tek samo kao završena prošlost. Koliki utJecaj vrši ona time na razvoj socialnih problema ljudske zajednice.

Električna energija je dakle danas nedvojbeno bitno zadrla u privredni, socijalni i fizički život mnogih država. pa je tako postala važan faktor za prosudjivanje ekonomske snage 1 socialno-kulturnog nivoa pojedinih naroda. Ona je ujedno i osjetljivi privredni barometar, jer je fluktuacija proizvodnje i potrosnje elektr. energije odraz aktivnosti ili stagnacije svekoliko privrede.

Razumljivo je stoga, što se kod naprednijih naroda racionalnoj produkciji i distribuciji električne energije posvećuje maročita pažnja ı tretirajuć Je kao opšte korisnim dobrom nastoji privesti najopćenitijoj upotrebi.

Nakon ovog generalnog pogleda dozvolite mi. da se ograničim na naše prilike i naše mogućnosti. I kod nas uočili su privredni i odgovorni faktori značaj elektr. gospodarstva, na fakat je, da smo u korišlenju i primjeni elekir. snage daleko zaostali iza ostalih naprednih naroda. Istolobno je naša industrija tek u zametku. a ostale grane privrede u skromnom razvoju. Drugim riječima mi smo u stanju da promišljenom i svrsishodnim uvodjenjem električne energije u nacionalnu privredu. ovu vidno unapredimo, što više da razvoj naše industrije oslobodimo nekih teških mana od kojih prije stvarana industriJalizacija boluje. Današnja razvijena industrijalizacija karakterizirana je koncentracijom proizvodnje na zbitim teritorijima okruženim gustim naseljima radnika, nekadašnjih zemljoradnika koji su ostavili plug i pohrlili k strojevima da se kroz njih prehranjuju. A kada zbog neminovnog dispariteta u proizvodnji i distribuciji nastupi hiperprodukcija i ovi strojevi zastanu. ostaju onda velike mase radnika bez hljeba i doma, daleko od grude. koja ih Je nekada prehranjivala. U lome leži Jedna od velikih mana sadašnje strukture industrijalizacije. koja se ispoljuje u punoj zamašitosti u kompliciranom kompleksu problema života industrijskog radnika-proletera i sa njime vezanih čestih socijalnih previranja i sukoba.

259