Jugoslovenski Rotar

Odmah prvih dana priključio se Je ovoj dvojici i naš prvi guverner brat Edo Marković.

Kada Je brat Josef Schulz po drugi puta u decembru 1928. godine došao u Zagreb, veé Je bio stvoren pripremni odbor zagrebačkog kluba, koji se Je upućivao u literaturi u organizacione propise Rotary kluba. Na konstituirajućoj glavnoj skupštini Rotary klub Zagreb održanoj dne 6. marta 1929, izabran Je brat Ing. Radovan Alaupović za prvog tajnika Rotary kluba Zagreb.

Ovu funkciju u klubu vršio Je do godine 1955. kada je izabran za predsjednika zagrebačkog kluba. Za vrijeme svoje tajniéke i predsjedničke funkeije Ing. Radovan Alaupović intenzivno je saradjivao sa drugom braćom zagrebačkog kluba oko osnivanja Rotary klubova u zapadnom dijelu naše domovine.

NiJe bilo niti jedne medjunarodne ili domaće rotarske priredbe ili manifestacije. da Ing. Radovan Alaupović nije ovoj prisustvovao. vodjen devizom, da je Roftarstvo izraz našeg dubokog uvjerenja, da nam Je služenje najveća naša dužnost.

Od godine 1957. rotar Ing. R. Alaupović ponovno vrši dužnost tajnika zagrebačkog kluba, te Je oduševljenje i neograničena ljubav prema rotarskom pokretu bio stalni poriv u njegovom radu!

„KULUK“

Ing. Julije Balog, R. C. Sombor.

Da sam hteo da se pravim važan, zapravo trebao bih da počnem ovo. čisto naučno predavanje o kuluku s tim, da tri minuta govorim O poreklu same reči „kuluk“, o tome kada iı u koJem turskom tefteru se prvi put spominjao. zašto se u opšte zove kuluk. a zašto ne drukčije. No sve to ne bi menjalo na stvari, što kuluk postoji ı ako se možda ne zove tako kako treba. Prema tome da ostavimo te filološke stvari na stranu. pa predjimo na predmet: šta Je zapravo kuluk. Kratko rečeno. kuluk Je obavezan lični rad na putevima ili narodna snaga. Kuluk se rodio u Zakonu o putevima od 1929 godine i vaspitan je raznim Uredbama i Pravilnicima. docnije ćemo videti. koliko ima koristi od ovoga mnogostranog: ı brižljivog vaspitanja.

Kuluka ima pešačkog i kolskog. tJ. kulučki obveznici su dužni da rade peške ı svojim kolima. Suvišno Je da spominjem. da smo mi svi kulučki obveznici i neka se niko ne boji da mu ne pripada ta lepa titula. Zakonodavac je zamišljao jednu impozaninu vojsku za rad. koja će mnogo šta uraditi na putevima i to potpuno besplatno. Bez podrugivanja, fakat je, da ima i znatnijih radova, koji su izvršeni kulukom, na primer odvodnjavanje kišnice ı stajaće vode u nekim opštinama na taj način, što su se iskopali odvodni rovoyvi. ili izrada nekih putnih nasipa. kao što je slučaj u Starom Sivcu, gde је kuluk izradio dva velika nasipa od opštine do kanala Kralja Petra. Ipak u najčešćim slučajevima kuluk u stvarnosti ne izgleda tako kako

559