Jugoslovenski Rotar

selenja u Zagreb, a drugi radi preopterećenosti u poslu. Taj ćemo gubitak kroz kratko vrijeme nadoknaditi izborom novih članova, prema već ranije predvidjenom programu unutarnje ekstenzije. U vidu sprovadjanja našeg programa na polju karitativnog rada nastavlja se i dalje sa našom mliječnom akcijom. Roimry klub iz Bridgetona pozvao nas je da stupimo u što užu medjusobnu saradnju, pa ćemo ovom traženju udovoljiti sa naročitim veseljem.

ŠIBENIK. — Novu 1959 godinu naš klub je započeo u normalnom i svestranom radu. Održano je svega u mjesecu Januaru 4 sastanka, koja su sva bila dobro posjećena od braće. tako da je i postotak frekvencije porastao. Naš preitsjednik Žaja održao je i OYOg mjeseca lijepo predavanje pod naslovom. „Etika i privreda“, koje su sva prisutna braća sa velikim interesom i pažnjom saslušala i ро završetku predavača zasluzenim plijeskom nagradila. Dne 25. ovog mjeseca umrla je majka naSeg pretsjednika, Dumica Zaja, pa je klub da poéasti uspomenu pokojnice odredio dinara 200 za Uboški dom, za gradsku sirotinju. Naš se klub inače približava svom 500 satanku koji pada polovicom februara, pa se vrše pripreme, da se taj rotarski jubilej kod nas najsvečanije proslavi.

VARAŽDIN. — Kao redovito, posvetili smo prvi, od 4 u mjesecu januaru održanih sastanaka, uglavnom gajenju drugarstva u klubu. Život kluba protekao je u običnom radu. Održana su ova predavanja u klubu: br. Cepanee: O prozirnim kiSobranima; gost nerotar inz. Minihrajter: O radovima na regulaciji Drave u okolini Varaždina. Osim g. inž. Minihrajtera posetio je lva puta klub još jedan nerotar, g. Paskutini. Od naših posjetili su: inž. Fridlender R. k. Vajthayn (Engleska) i Cirih (Svajearska), te braéa dr. Lajtner i dr. Krajanski E. R. k. Kranj prigodom njegove inauguracije.

3

VELIKA KIKINDA. — Kao najvazniji dogodjaj u našem klupskom #votu u toku Januara meseca belezimo posetu guvernera br. Dr. Ivana Slokara, koju nam je u¢inio 21. o.m. Pryo Je održao konferenciju sa Gasnicima kluba, a potom, nakon zajedničke večere, br. guverner nam. je, pošto je iskreno pozdravljen od našeg pretsednika br. ing. Nikolajevića i svih prisutnih članova, održao pozdravni govor u duhu rotarske ideologije, protkan korisnim i prisnim savetima za naš budući rad. — Na sastanku od 5. o. m. primljen je za člana g. Jovan StoJanović, direktor ovdašnje Srpske Banke d. d. sa klasifikacijom: Bankarstvo. Novi član, pošto je položio propisanu zakletvu, pozdravljen je od dosadašnjih članova iskrenom dobrodošlicom. — Predavanja su održali: br. ing. Nikolajević sa temom: Bonifica integrale u Italiji i brat Ugorica Budisin o temi: Kako bi se mogle popraviti finansije naših gradova uopšte, a posebno finansije našeg Grada i kakve bi komunalne radove irebalo preduzeti u našem Gradu. Br. Konečny Je referisao o novim propisima o prodaji voznih karata stranim državljanima, a brat Erdeljan o članku G. Greya: Helium za čovečanstvo, koji Je objavljen u novembarskom broju The Rotariana. U torbu je sakupljeno 418 dinara 50 para.

VINKOVCI. — U mesecu januaru održano je pet sastanka od kojih je Jedan bio 100-ti, a držan je u Vukovaru prilikom proslave predaje сћатtera R. C. Brčko. Dana 5. januara br. guverner Je zvanično posetio naš klub. Na 101. sastanku održao je br. Benić ing. Emil predavanje s naslovom: Kako drvo raste. Isti u svom predavanju па vrlo zanimljiv način tumači razvitak i stvaranje drvne mase u stablu. Sastav, život i razvitak elementarnih stanica — ćelija od kojih je sastayljeno dryno tkivo prikazuje na lak i shvatljiv način. Tumači rad i delovanje lista — glavne radionice i tvornice

59