Jugoslovenski Rotar

nom predavanju sliku današnje Kanade. U uvodu je govorio o stanju rolarstva, a konac je sadržavao najinteresantniji dio za slušaoce: stanje i Život naših sunarodnjaka. Za mirovinski fond novinara yotirano je Din 500.

ZEMUN. — Klub je održao četiri sastanka, koji su bili posećivani sa prosečnom frekvencijom od 75%. Prvi sastanak u mesecu, koji je održan 5. januara., posvećen Je, kao uobičajeno, produbljenju rotarske misli i rada. U tom pogledu pretsednik br. Mahin izlaze i tumaéi uputstva za pretsednika i Тајшке Е. С. Која је dobio od evropskog sekretarijata ı Zurichu. Tom prilikom predlaže izvesne promene ı dopune u radu pojedinih otseka R. C. Zemun. Po ovoj stvari razvila se Je duga debata, koja je trajala до #11 сазоуа. Вебепо је да prouče braéa dr. Andrejka, Karamata. dr. Sokolovié i Pavesié €vrstiju or ganizaciju kluba, a da zatim upravi podnesu shodan predlog. — Na drugom sastanku 12. januara referisao је br. dr. Marković o pismu R. C. Omaha U. S.. koji se osobito interesuje za naš klub. Rešeno je, da se R. C. Omahi šalju uz zahvalu za njegovo zauzimanje. iraženi podaci. Na to je održao br. pretsednik opširno predavanje o Ukrajinskom problemu i prikazao istorijske i političke osnove оуог problema. Njegova temeljita izvodje-

nja primljena su naročitom pohvalom. — Treći sastanak 19. januara ispunjen Je predavanjem br. Mavrenovića o HamburSkom priStaniStvu, u kojem je, navodeći brojni cifarski material, prikazao razvoj tog svetskog trgovačkog emporija savremene Nemačke i njegov uticaj na trgovinu srednje Europe. koji siže pomoću rečne plovidbe po Labi i Dunavu čak i do naše zemlje. Oyo predavanje, koje je primljeno sa velikim interesovanjem, dopunili su ličnim opažanjima i braća Benko i Streim. Na poslednjem sastanku 26. januara br. Pavešić upoznao nas Je sa načinom. kojim danas finansiraju velevlasti svoje Javne radove. svoje naoru-– zanje i najzad svoje ratove. Na ugledu Japana nazorno je prikazao kako se isprva operiše zajmovima. spoljnim i unufrašnjim, zatim novim vrstama poreza, prinudnim ulaganjem domaćeg kapitala u državne papire, prinudnom štednjom, a najzad i dirigovanjem spoljne trgovine pomoću tako zvanog rotacionog fonda. Sve ove mere u Japanu nisu izazvale ni porast cena, koje se zvanično preipisuju, ai inflaciju, ali istina osetni opadaj životnog standarda, žrtva koju podnosi japanski narod za postizanje svojih velikih ciljeva. Ova stručna i duboko smišljena izvodjenja br. Pavešića nagradjena su velikim odobravanjem.

GDE SE SASTAJU | GDE OTSEDAJU ROTARI?

BAČKA TOPOLA KAFANA BAKAJI

(utorak, 20 h) BANJA LUKA

topla i hladna tekuéa yoda,

(petak, 20 h) centralno grejanje, kafana

| BEOGRAD

(poned., 20 h)

BITOLJ HOTEL PALACE | GRAND HOTEL JEVTIĆ

(sreda, 20 h)

HOTEL SRPSKI KRALJ

topla tekuéa yoda, cenir. greJanje, vodeći hotel u Beogradu

vodeći hotel u Bitolju, tekuća voda u sobama, garaža

561