Jugoslovenski Rotar

Damyjanoy; klasifikacija: vetermarstvo ı Danilo Pečerić. klasifikacija: tekstil na malo. Nove članove upoznao je br. pastpretsednik Roth istorijatom, ciljevima i zadacima rotarstva iserpljivim predayanjem o gornjemu. — U novi gradski senat ušla su naša dva člana i to: br. pretsednik Dr. Ladislay Lipozencié te br. Viktor Grimm, te je br. pretsednik. odgovarajući na upučene mu čestitke na tom izboru izjavio, da će on zajedno s br. Grimmom svim silama pregnuti. kako bi se v gradskom senatu poradilo na onim komunalnim reformama, koje je naš klub trefirao Još ranijih godina. — Tim u vezi odlučeno Je, da na Jedan od narednih sastanaka pozovemo g. Marka Juriéa, pretsednika opStine i narodnog poslanika, kao i poslanika g. Lungulova, kako bismo u njihovoj prisutnosti prodiskutovali o svim komunalnim pitanjima, koja su od eminentne važnosti za naš grad.

SUŠAK. — Predavanje i referate održali su tokom mjeseca braća: Dr. Janko Komljenović: „Kirurgija srca". Milivoj Mezzorana: „О mneutralnosti“. Dragutin Broz: „Karakteristika Japanaca’, Dragutin Retl: „O poslovanju Okružnog Suda“. Mario Mikuliéié: „Па li Je kava štetna po zdravlje“, Karlo Urbanetz: .O hotelijerstvu“. Nadalje redovito su održavani referati o zanimljivostima iz drugih klubova u zemlji i sa strane. Na sastanku od 22 februara proslavljena je obljetnica osnutka prvog Rotary kluba. pa su tom prigodom braća Dr. Pavelić ı Dr. Lipovšćak govorili o rotarstvu i rotarskim idealima. Ostali rad u klubu razvijao se prema utvrdjenom programu. U vidu sprovadjanja karitativne akcije nastavilo se Je tokom februara i dalje sa našom mliječnom akcijom. Za nevoljnc зађтапо је tokom mjeseca Din [242°—.

ŠIBENIK. — U mjesecu februaru ove godine održana su 4 sastanka i to u

veoma drugarskom i bratskom radu i raspoloženju. Raspravljena su razna

pitanja. koja vodi ı za koja se interesuje klub. pa tako i pitanje već toliko godina viseće dječjeg ljetnog kampa u Zlarinu. za koji je od br. Wenko podnijet novi predlog, obzirom na Чозадазпји neuspjelu akciju. i to da bi se ovaj kamp organizovao za siromasnu zagorsku djecu. Ovo pitanje nije Još konačno rijeSeno i o istome ima da se raspravlja u samom klubu. o čemu će se konačno dostaviti iscrpan izvjeStaj br. guverneru. Dne 16 februara odrzan je 300ti sastanak naseg kluba. Ovaj rotarski jubilej niJe proslavljen obzirom na smrt majke pretsjednika, pa je proslava odgodjena za jedan naknadni datum.

VARAZDIN. — Myjesec februar istice se u mnogom pogledu u Zivotu našeg kluba. Prosječna frekvencija diže se na 9065%. a prvi od 4 održana sastanka ima 100%tnu frekvenciju! Kod zadnjega sastanka u mjesecu primio je klub zvaničnu posjetu guvernera br. Slokara: kao Je osim toga ovaj sastanak bio posvećen velićanju osnutka rotarstva. proglašen je svečanim sastankom. Svi odbori radili su marljiyo; 1 upravni, koji Je imao dvije sjednice — i pododbor za primanje dok je posebni odbor koji priprema za 4 marta naSe Sestrinsko уесе zasijedao skoro permanentno! Sami klupski sastanci odlikovali su se obilnim radom, zanimiyim predavanjima i narotito drugarskim i dobrim raspolozenjem braće. Sedmero maše braće prisustvovalo je, sa dvije sestre, svetanom 400-tom sastanku bratskog kluba Maribor, s kojim nas vežu sve srdačnije veze drugarstva i prijateljstva. Održana su sva predavanja u kl=bu: br. inž. Fridlender: O mom zadnjem putu u Zapadnu Europu: br. Dedus: Poyjesni razvoj shvaćanja.o sastavu materije do konca XIX vijeka: br. Deduš: Nauka o materiji u dvadesetom stoljeću: br. Deduš: 25 februar 1905 godine. Izabrali smo braću dra šolca in dra |.

Krajanskoga za članove odbora /a-

599