Jugoslovenski Rotar

Izgleda da Je moralo doći do opšteg krajnog naoružanja, pa da зе onda uvidi nemogućnost naoružanja u beskonačnost.

Oslanjanje svih 60—70 država sveta svaki na svoju snagu ne može biti garantija za mir. Koja država može danas reći da je dovoljno snažna?

To je mislila rimska imperija staroga veka, koja je tada bila jedina i najjače oružana organizovana sila na svetu. pa je ipak propala i seobom naroda pregažena od neorganizovanih varvara.

Savezi država, čemu se ide danas. ne mogu obezbediti mir. već su to samo grupacije. koje vode ratu. Narodi su upućeni ili na medjusobno otimanje, klanje ı podjarmljivanje ili na uzajamni dogovor. Čovek Je po prirodi sebičan. surov i osvetoljubiv.

Pa takve su ı države ı njeni narodi.

Pa kao što smo Jedinicu čoveka vaspitali da bude društven, tako se moraju ı narodi vaspitati.

A danas se narodi baš protivnome vaspitavaju.

Kad u Jednoj državi ovlada ..borbenost i ratna psihoza. iu se teško može raditi na medjunarodnome miru.

Pa ipak ne treba gubiti nade.

Baš mi rotariı moramo na tome raditi i dalje.

Vels u Jednoj svojoj knizi kaže: „Rata će nestati. kad poslednje ratoborne države polože oružje pred opšte-svetskom prosvećenosti.

Na tome treba raditi. To Je duhovno razoružanje.

Viktor Lefebre u svome delu „naučno razoružanje“ prebacuje naučnicima gotovost, da svoje znanje ı pronalazačku moć stayljaju na raspoloženje nacionalnome naoružanju.

On traži stvarnu pacifističku organizaciju. novi naučni moral. kosmopolitski moral i novo drukčije vaspitanje omladine.

Leon Buržoa pledira takodjer za vaspitanje omladine ı pravcu mira i drukčije predavanje nacionalne istorije.

Vels kaže: „organizacija svetskoga mira može da se ostvari tek onda. kada na to pristanu prethodno barem sve glavnije državne uprave u svetu.”

Moraju se zato vaspitati svi ljudi da na isti način shvate tu stvar. a io se može postiGi samo pomoću usredsredjenih napora velikoga broja uticajnih i ovoj stvari odanih ljudi. koji bi organizovali rad i propagandu u tome pravcu. Treba dobro poznavati sebe. a posle i druge da bi taj posao uspeo.

U tome cilju treba po celome svetu istrajno. neumorno ı hrabro raditi. To jeste i jedan od ideala svih rotara.

Rotarske radosti. Kćerka br. dr. Viktora Ružića, ministra pravde. člana R.C. Sušak zaručila se je za gosp. dr. Bruna Drachslera. činovnika Prve hrvatske štedionice u Zagrebu. — Naše iskrene rotarske česlitke!

416