Jugoslovenski Rotar

kako veli Alt. у. Ктетег, „.po svojoj važnosti i značenju nadmašuju sve što drugi narodi srednjeg vijeka učinili. Značajne i zamašite misli i ideje, koje su u Eyropi pobijedile tek prije dva stoljeća, istaknute su tamo prije 800 godina, ı kao primjer navodi ovo:

Prvi preduvjet za svako zvanje jest sumnja, a to znači da se bez dokaza ne može ništa primiti. Tada su utvrdjena i pravna načela: 1) Život slobodnog gradjanina nije nimalo dragocjeniji od života prostog roba, ı 2) Rad је kapital, i t. d. kao i mnoga druga.

Ne samo da je muslimanima uspjelo da kroz kratko vrijeme nadju za svoju mladu državu najzgodniju formu njenog političkog uredjenja u svima granama uprave, nego im je pošlo za rukom da svoje pravne prilike tako brzo srede. „Oni su jedni narod ranijem» doba srednjeg vijeka“ veli spomenuti kulturni historičar, „koji je u razvijanju ı znanstvenom obradjivanju pravne ideje polučio uspjehe. koji po svojoj veličanstvenosti stoje odmah uz djelo Rimljana. tih zakonodavaca svijeta. Javne rasprave koje su se vodile oko raznih Juridičkih teorija ı pravnih sistema, o tom pisama djela. koja su do nas doprla. pružaju nam зјајап dokaz slobodnog duha tog ranog islamskog doba, u komu su se razvile razne pravne škole. od kojih su četiri stekle priznanje u islamskom svijetu i dan danas imaju svoje mnogobrojne pristalice. Vjerske znanosti. kojima je izvor Kuran i Hadis. kao i Jezikoslovne. na koje se ove prve oslanjaju. razvile su se još u II. (III po Is.) stoljeću do svog najvišeg procvata. Ta i slijedeća dva stoljeća dali su kapacitete. čija su djela u tim znanostima imala klasičnu vrijednost ı kao takova ostala su za sva kasnija vremena.

Padom Omejeviéa, pretstavnika nacionalnog arapstva. dodjoše na prijesto isto¢nog halifeta AbasoviGi (750. 152) koji potpuno u djelo privedoše visoki nauk Islama. što ga je utvrdio ovaj hadisi-šerif:

„Svi ste Jednaki, svi ste od jednog oca i majke: Arap nema prednosti nad Nearapom niti bijelac nad crncem. Prednost je samo po bogobojaznosti, ličnoj vrijednosti i krijeposti. Njihovo Je doba bilo prožeto duhom ovog hadisa, duhom izmirenja i zajedničkog rada Arapa ı Nearapa ı dalo je poticaj na viši duševni rad i natjecanje u svakome pravcu.

U mnogim gradovima Sirije. Mesopotanije. prednje Perzije i Egipta. gde se nastaniše Arapi iza velikih ratova. čuvahu se Još stare grčke znanosti. naročito filozofija i prirodne znanosti. Vješt Sirci prevedoše ta djela na arapski jezik, obrazovani Perzijanci upoznadoše ih sa medicinskim i matematičkim djelima starih Indijanaca, a daroviti Arapi latiše se sada objeručke marljivog studiranja. Kroz kratko vrijeme pojaviše se medju njima brojni učenjaci. koji ove znanosti unaprijediše, unesoše u njih novih misli ı nazora. obogatiše ih novih otkrićima i nalazima i tako ih podigoše na viši stepen davši im obiljezje Islama i islamske kulture. Kad se Zapad podigao i počeo istraživati djela starih naroda, nadje ih najviše na arapskom Jeziku ı pomoću njih upoznade se sa antiknim klasicizmom.

Halife bagdatskog, kordovskog i kairskog hilafeta natJecahu se u podupiranju svakog: znanstvenog rada, potpomaganju učenjaka i Sirenju prosvJete, a za njima se povedoše veliki državni dostojanstvenici, bogataši ı ljubitelji znanja. — Za kratko vrijeme nikoše ne samo u

418