Jugoslovenski Rotar

Али само јефтиним лечењем село се неће здравствено подићи. То здравствено задругарство врло добро зна и не задржава се на томе. Највећу пажњу оно поклања и превентивној медицини са увођењем у свој кадар и социјално-медицинских стручњака и радника. Предузимају се већ унапред све превентивне хигијенске мере против заразних и социјалних болести: Заводе се диспансери за туберкулозне, диспанзери за децу и одојчад, разне амбуланте, отварају се домови за заштиту матера и деце, дечије колоније, обданишта, итд.

Даље, наше основне школе с обзиром на узраст ученика и на њено трајање могу задовољити само потребу писмености и најелементарнијих знања из рачуна, историје и географије. Сеоска деца излазе из школе управо онда, кад су најспособнија да схвате и приме поуке за живот. Зато је Савез здравствених задруга у сврху просвећивања и стручног образовања омладине основао при здравственим задругама одељке задругарске омладине, да би се омладина развијала и васпитала у свестраном правцу. Нагласили смо раније да здравствено подизање села не претставља само хигијенски проблем, већ је он истовремено и просветни и економски. Просветни јер је хигијенска култура део опште културе, и економски, јер је хигијенизирање села скопчано са економским подизањем и благостањем.

У сврху општег просвећивања образивани су ови отсеци при здравственим задругама: здравствено социјални, просветни и пољопривредни, подељени у три групе:

[ група: здравствено-социјална обухвата, одржавање личне чистоће и хигијене, чистоће домова и осталих зграда, организовање заједничких сеоских купалишта, изграђивање ђубришта, нужника, хигијенско уређење бунара, набавке пљуваоница, проветравање соба, патосање соба, кречење и друне сличне радове. Једном речју упућује своје деловање у правцу социјалномедицинских акција у здравственом уређењу села.

П група: просветна обухвата опште просвећивање, оснивање задружних књижица, приређивање предавања са дискусијом итд.

1 група: обухвата пољопривредно унапређење по упутетвима стручњака, агронома и ветеринара и под њиховим надзором омладинци своја имања обрађују на најрационалнији начин, да се уносе у сељачке масе знанствени резултати агрономеских научних истраживања, да поучава у практичној употреби модерних стројева за обраду земљишта. ·

Дакле, ово задругарство треба да претставља један силан и снажан покрет, Задружни покрет, коме припада у дужност и улога здравствених унапређења села, под стручним руковођењем лекара, да би се на тај начин постигао оптимум здравствене организације и максимум хигијенског и здравственог обезбеђења народа, а задружни лекари будући материјално обезбеђени, могу се несметано посветити своме послу, што није случај са свима осталим лекарима, који су зависни од болесника и чија егзистенција није осигурана.

Rotarske žalosti. Br. pastguvemeru Stevanu Pavloviću

(R. C. Beograd) umrla je mati. — Br. Dragoslavu Jankoviéu (R. C. Cuprija—Jagodina—Paraéin) umrla je njegova voljena mati. — Nase

iskreno rotarsko saučešće!

428