Jugoslovenski Rotar

zanimljiv način prikaže toplinu. rad i život u tim klubovima. Da br. Lepedatovo predavanje ne bi ostalo bez odjeka br. Miiller je referisao o noyom finansijskom zakonu a naročito o onom delu koji će nam sa 1 aprilom doneti novo opterećenje. Istina. za terete Je dosta kada se saznaju po poreskim vlastima. ipak braća su pažljivo saslušala ono što ih čeka u novoj budžetskoj godini. „О problemu života održao Je vrlo interesantno predavanje br. Pavlović. Sa biološkog gledišta prikazao Je postanak života na zemlji počevši od ćelije pa razvoj sve do ŽIvoftinja ı čoveka. Po tome nas Je vodio od rodjenja čoveka pa sve do njegove smrti. te konačno prikazao životinju sa najprimitivnijim nervnim sistemom pa sve do čoveka kao bića sa najsavršenijim nervnim sistemom koji Je odlučujuća važnost za razvitak samog čovečijeg uma. Br. Dr. Petrović Je kao lekar izneo neke opaske i slučajeve u vezi sa predavanjem br. Milorada a braća su sa vrlo velikom pažnjom saslušala ovo divno i visoko naučno predavanje. — Prosečna meseéna frekvencija iznosila Je prema prošlom mesecu nepromenjeno 8645% jer nas grip jos uvek spreéava da postignemo bar nekoliko sastanaka za 100% frekvencije.

SPLIT. — U martu mjesecu održali smo 5 red. sastanaka sa lijepom frekvencijom (prosječno 99%). Naš pretsednik bio Je na putovanju u Bruxelles ı Paris. Posjetio Je tamošnje klubove i darovao im Album Splita. Primljena su 2 nova člana i to Andro Franasovié i Stjepan Vrcan, trgovac. Posvečena Je naročita pažnja drugarstvu. a nekoliko od braće održali su interesantna predavanja.

STARA KANJIŽA. — U toku meseća marta održana su četiri sastanka. Svi sastanci održavani su u klupskim Drostorijama hotela Molvay. U vrlo lepo dekorisanoj sali naš je prvi sasta-

nak © ovom mesecu bio je 100 jubilarni sastanak. Ovaj sastanak održan је sa sestrama ı gostima iz mesta. Posle zajedničke večere, pretsednik br. Stipanić pozdravio je sve prisutne, želeći svima da se u našem krugu priJatno i dobro osećaju. Posle pozdrayne reči pretsednika br. tajnik upoznao Je prisutne sa historijatom rotarstva ı rotarske ideologije, u prvom redu o osnivanju prvog rotary kluba u Čikagu kao i o njegovom osnivaču br. Paulu Harisu. zatim historijat osnivanja kluba yv Staroj Kanjiži, o rotarskim ciljevima i o postignutom uspehu na rotarskom polju. Svaka dama ı sestra dobile su po buket diynih karanfila a svima prisutnima za изроmenu na ovaj Jubilej podeljeno je po Jedno ogledalo. sa posvetom na ovaj dan. U prijatnom raspoloženju. pored ciganske muzike. svi prisutni zabayvljali su se i veselili do zore. Ostali naši sastanci posvećeni su drugarstvu ı pripremama za glavnu skupštinu i izboru nove uprave.

STARI BEČEJ. — U toku marta održano Je 5 redovnih sastanaka sa prosečno frekvencijom S120%. Na prvom sastanku održao je predavanje br. Dr. Laslo Dezider sa temom: ..O uzrocima antisemitizma”. Predavanje Je bilo bogato ı sa istorijskim činjenicama izradjeno. koje je od strane prisutnih izazvalo veliku pažnju. Na drugom sastanku Je br. Vulanović Milan, pretsednik sreskog suda, održao veoma interesantno predayanje ..O revoluciji u Crnoj gori, koja je bila god. 1918. Iz ovoga predavanja Jasno se vidi borba ..Bjelaša“. koji su bili za ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. i ..Zelenaša“, koji su bili i nadalje za samostalnu Crnu Goru i za režim pok. Kr. Nikole. Na istom sastanku izabrana su > nova člana u naš klub. i to ге. Dr. Ljubomir Popović, javni ђеležnik sa klasifikacijom: javno beležnistvo i Boarov Dimitrije, pretsednik

meseca

442