Jugoslovenski Rotar

rotarskog ideoloSkog rada. Tako smo mjesec započeli. Od ostala četiri sastanka prva tri prodoše u redovnom rotarskom radu, dok mjesec zakljfuéismo svečanim primanjem novog Clana na petom mjesečnom sastanku br. Paskutini Josipa. klasifikacije klesarstyo. Br. Forst odrzao nam je predavanje ..O pekarskim parnim pećima“. a braća Cepanec i inz DamaSska opSirno nas izvjJestiše o svojim putovanjima na Lajpciški sajam i oko Češke odnosno kroz nju za vrijeme okupacije. А. K. Budimpeštu posjetio je naš br. inž. Fridlender. Za nevoljne sakupljeno Din 800'—.

VINKOVCI. — U mesecu martu održana su četiri sastanka. Sastanci su bili posvećeni drugarstvu. Na jednom sastanku održao Je br. Bačoka Ivo predavanje: Savremeno oplemenjivamje brašna. Nabraja sastojine brašna ı napominje da u brašnu ima klebera ili glutena 6—12% i da oc kvaliteti istog ovisi pecivost brašna. Kleber ili gluten je u vlažnom stanju jedna sivkasta Gosta rastegljiva masa. koja ima svojstvo gume t. j. da je elastična. Zadatak oplemenjivanja braSna sastoji se u tome da se stvori gluten, koji je dovoljno žilav i elastičan i da se pospesi razvijanje ugljičnos dioksida da kruh postane voluminozan sa sitnim šupljikama. Oplemenjivanje se može vrsitl ili na taj način. da se brašno ostavi da otstoji 4—0 meseci (uticaj kisika. vlage i temperature — poboljšanje kvaliteta elutena) ili da se brašnu dodaju izvesni kemijski spojevi. koji će pospeSiti vrazvijanje uglji¢nog dioksida il poboljšati kvalitet klebera. Na ostalim sastancima čitana su predavanja pojedine braće iz drugih kluboya.

VUKOVAR. — Ovaj mjesec izabrana je nova uprava na VIII. redovnoj glavnoj skupštini. koja Je održana na sastanku od 27. marta o. god. Iz tajnickog izvještaja Jasno se vidi rad klu-

Da. uı kome se kretao u ovoj rotarskoj godini: obilje predavanja o svim aktuelnim temama. medju kojima se nalazi ı dosta rotarskih: održavanje veze sa susjednim rotarı klubovima. dopisivanje sa inostranim klubovima. humanitarna akcija i t. d. Staroj upravi je data razrešnica. Od mnogih referata iz struke, kojih je bilo više na svakom sastanku, iznosimo: O) situaciji na drynom tržištu od br. Alekse Steinera i Ing. Simića o novom načinu bombardovanja iz zraka i t. d. Na 336 sastanku cdržao Je predavanje gost g. Jelisayljević: O ideološkim sukobima evropskih naroda. u kome Je pregledno i na iscrpan način prikazao suštinu demokracije. fašizma. nacionalsocijalizma i boljSevizma.

ZAGREB. — Na dan 6 marta o. g.

godina od osnutka

Zaključeno Je

navršilo se deset Rotary kluba Zagreb. bilo, da se ovaj jubilej proslavi na svečaniji način ı za proslavu bio je odredjen dan 25 Cijeli klub bio je angaziran u pripremnim radovima. da bi proslava. na koju su bili pozvani Jozet Schulz, past-guverner 66. distrikta (Cehoslovaéka), guverner. past-guverneri i svi domaci klubovi, te Rotary klub Praha i svi bugarski Rotary klubovi. što dostojnije ispala. Specijalni pozi poslalo je pretsjedništvo kluba NJ. Kr. Visočanstvu Kmezu-Namjesniku Pavlu kao potasnem guverneru Jugoslovenskog Distrikta. Na redovnom sastanku od 6 marta iznio je pretsjednik dr. Miljenko Marković kratki historiat kluba i neke podatke i remiscencije iz pryih dana našeg kluba. Na kraju svog izyjeStaja rekao je pretsyednik da zaerebatki Rotary klub stupa sredjen i izgradjen u drugi decenij svoga života. zaželivši mu u ime ukupnog članstva uspješan napredak. Vrlo zanimivo predavanje pod naslovom „Jedan naučni ı ribarski roman — život Jegulja“ odvr-

marta 1959.

inaugurator br.

444