Jugoslovenski Rotar

žao Je gost predavač br. Mihajlo Pe-

trović. član Rotary kluba Beograd. na sastanku od 15 marta o. 2. Nažalost do izvršenja svečane proslave desetgodišnjice nije došlo. pošto su se polovicom mjeseca marta odigrali teški medjunarodni dogadjaji, poradi kojih je klub zaključio da se proslava odgodi na povoljnije vrijeme. Na redovitom sastanku od 2C marta objavljeno је svečano primanje četvorice novih člapova u članstvo kluba. Iza primanja br. Vladimir Mutafelija prikazao je u zaista lijepom i preglednom referatu rad Rotary klubova u Južnoj Americi. Na redovitom sastanku od 27 marta pročitao Je br. Krešimir Brovet u prevodu predavanje rot. Raymonda |. Kneppela (R. C. New York) „Rotarstvo u svetlu Fašizma. Komunizma i Реmokracije“. Br. Marko Bauer prikazao Je privrednu situaciju. koja je nastala nakon posljednjih dogadjaja u Srednjoj Evropi. U vezi sa odgodom naše proslave napominjemo još, da se je preisjednik dr. Marković na sastanku od 20 marta o. 2. skog naroda. te uskih veza Praga s Jedne i Zagreba i Beograda s druge strane. Naročito Je istakao najuže veze. koje su postojale izmedju cehoslovatkog i jugoslavenskog Rotarstva i ulogu Gehoslovatkog Rotarstva kod osnutka prvih naših klubova u Zagrebu i Beogradu.

sjetio bratskog čeizmedju ZEMUN. — U ovom mesecu R. C. Ze-

mun održao je 5 sastanka sa proseč-

nom frekvencijom 7505%. Najvažniji satanak bio je I6 marta. kada nas je posetio naš guvermer Dr. Slokar. koji nam је tom prilikom dao dragocena uputstva za dalnji rad te nam poklonio svoju sliku. koja je одтаћ data u okvir. Na stalnim sastancima referirali su 2 marta br. Dr. Andrejka na osnovu članka L. Adamiča u „Тће Rotarian™ o prilikama jugoslovenskih doseljenika u U. S. A.. kojih ima oko I milijun, dalje br. Filipović o novim uputstvima za pretsednike i sekretare kluba. Dana 9 marta održao je br. Pelivanović (R. C. Beograd) jedno vrlo zanimljivo predavanje o ekstenziji Rusije na istok u [6—18 veku. dakle o kolonizaciji Sibira. Na 4. sastanku 25 nekoliko braće interesantna opažanja o svom putovanju.

marta iznela su tako na pr. br. Aca Popović o Leipzigu. br. Živković o utiscima koje je dobio u Madjarskoj i Nemačkoj povodom izlozaba u Berlinu i Leipzigu. Na poslednjem sastanku 30 marta odredjen Je prema predlogu Uprave kandidacioni odbor, koji ima da sastavi predlog: za izbor éasni8tva za rotarsku godinu 1939/40. Zatim je brat Dr. Andrejka održao predavanje o letovalištima Slovenije i skrenuo pažnju na 10. da se može u ovim letovalištima vrlo prijatno i jeftino provesti letovanje. U klubskoj sobi na novo je uredjena galerija slika sviju guvernera jugoslovenskog distrikta i pretsednika R. C. Zemun.