Jugoslovenski Rotar

Ja dolazim iz Jugoslavije, zemlje na jugoistoku Evrope, Која ima mnogo zajedničkog s Vašim lijepim gradom Clevelandom, jer se je mnogo mojih zemljaka uselilo u ovaj distrikt. Oni su našli u ovoj velikoj zemlji slobode i demokracije uposljenje i sigurno mjez: sto u nizu ljudskih djelatnosti. Da li Vas stoga čudi da je medju mnogim plemenitim idejama koje duguje Vama svijet, i rotarstvo, koje je takodjer američkog porijekla, našlo tako plodno tlo u svim dijelovima svijeta, a naročito u mojoj domovini?

Jer upravo kao što isušenoj zemlji dolazi blagoslov kiše, tako i čovječanstvo prima ideje za kojima žudi i koje ga podupiru i podržavaju na teškom putu k sreći, boljitku i napretku.

Ja Vam ne ću kazati ništa novo ako ponovim, da Rotarstvo nije niSta drugo, nego li organizovani idealizam koji se ne gubi u oblacima, već nastoji da postigne konačnu svrhu čovječanstva putovima razuma i zdravih nazora.

Mi smo sakupljeni ovdje narodi sviju rasa, plemena i zemaz lja, ujedinjeni zajedničkim idealom služenja i tražeći svi zajedno zlatan put dobru čovječanstva. Vi ı Vaš lijepi grad zaželili ste nam dobrodošlicu na vidljiv način. Vi ste nas sve okružili i ispunili naše časove ljubaznom pažnjom i skrbi, tako da se svaki od nas, iako stranac, osjeća kao kod kuće s najugodnijim osjećajima u Vašem društvu.

Nikada više nego li danas želio bih da se izrazim vješto u Vašem lijepom jeziku, da Vam mogu reći u ime sviju mojih pri: jatelja rotara, kako mi uživamo ı koliko cijenimo ljubaznu dobro: došlicu koju nam je priredio Vaš grad i klub domaćina. Vaša je zasluga što će nam naše sudjelovanje na ovoj konvenciji ostati trajna i Životna uspomena.

Nažalost, engleski jezik, iako vrlo bogat, sadrži samo dvije kratke riječi, kojima mogu da izrazim našu srdačnu hvalu. »Hvala Vam« zvuči prilično siromašno, no te riječi ne dolaze samo iz mojega srca, nego iz srdaca sviju rotara ovdje sakupljenih, a u čije ime Vam se najsrdačnije zahvaljujem.

ericka Stampa o naSem guverneru ing. Raa. Alaupovicu

Cjelokupna američka štampa živo se bavila konvencijom Rotara. Interesantno je zabiljeziti tom zgodom da je u ameri¢koj štampi naročito toplo primljen govor brata guvernera ing. Radovana Alaupovića prigodom otvorenja konvencije u Clevez: landu, kad je u ime Rotary International zahvalio gradu Clevez velandu na gostoprimstvu: »The Cleveland Press« od 19. lipnja doing. Alaupoyiéa upravo u éasu kada drzi svoj govor, a »The Cleveland Plain Dealer« od istoga datuma u svojem ilustrovanom di: jelu medju ostalim donosi i sliku brata guyernera u druStvu s

predstaynicima rotarstva iz Nicarague, Chile, Perua, Paname, Venezuele itd.

13