Jugoslovenski Rotar

2 RO tT NR SK © © Sw i JOB II A »JUZNA AMERIKA«.

Kao obično revije »>E1 Rotariano Argentino« donašaju bezbroj interesantnih raporta iz Života ı rada ondašnjih Rotari klubova, tako da možemo reći da je skoro svaki klub po: kazao do danas veliku aktivnost i intenzivnost rada na rotarskom polju. Prije nego što ću Vam nabrojiti i donesti nekoliko preda: vanja naše braće iz republike River Plate htio bi da Vas upoznam sa nekoliko interesantnih podataka o broju klubova i članstvu Amerike Latine.

Amerika Latina predstavlja danas 400 klubova sa preko 10.000 rotara. Chile broji 85 klubova 2.000 rotara, Argentina 60 klubova 1.600 rotara, Mexiko 48 klubova 1.050 rotara, Brazilija 41 klub 1.200 rotara, Peru 30 klubova 600 rotara, Urugvaj 14 klubova 400 rotara, zatim dolaze još Equador, Paragvaj, Venezuela sa 12 klubova i 250 rotara. Južna Amerika dala je mnoge ljude čija su imena ostala zapisana kao slavna u rotarskoj historiji, kao Dr. Eduardo Moores, Manuel Geato Fagalda, Francisco Marseilan, Cupertino Del Campo i drugi, koji su ne samo proslavili ime ro: tara Amerike već su učinili da se Amerika Latina sa takvim sinoz: vima može ponositi.

Ako Vam ovdje u ovom uvodu kažem nekoliko riječi iz pera odličnog pisca Manuela Geata Fagalda vidićemo sa kakvim za: nosom on opisuje Servis: »Biti dobar rotar neka nam služi na čast, jer sa tom devizom prelazićemo kroz život sa otvorenim očima a u nama će se otvarati ljubav za čovjeka, naš život bit će posvećen jednom idealu koji se zove Servis.

Mi smo rotari ljudi dobre volje, bez da smo prisiljeni služiti protiv te naše volje, jer nitko nas ne sili da radimo u tom duhu, medju nama se žari plamen iskrenosti i čeznuća za višim idealom u ljudskoi zajednici.«

Dr. Castelano održao je jedno interesantno predavanje O danu Amerike. Taj svoj govor posvetio je inauguraciji R. C. Cordoba. Njegove riječi bile su odjek, a ujedno i veselje za prija: teljstvo i mir izmedju 21 republike koji je stvoren u Washingtonu 1892 god. Prilikom 1le konferencije 63 distrikta u Mendosi. Guz: verner provincije Dr. Corominas Segoura govorio je o značenju naših rotarskih ideala, o službi koju mi vršimo u svijetu. I svoj Je govor zaključio ovim riječima: »Rotary je stvoren da usavršava veze prijateljstva, da riješava probleme o poboljšanju sreće u svijetu na korist svima ljudima. Rotary je i ostati će svijetlo Covjecanstva. Veliko djelo naše braće iz River Plate bio je ugovor o miru izmedju Bolivije i Paragvaja. Nakon trogodišnjeg neprijateljstva nastao je sada mir. Trgovačke veze ponovno su uspostavljene, a to inicijativom naše braće koja su nastojala svim silama da se riješi taj nemio Spor.

Drugo veliko djelo je osnivanje doma za sirotu djecu u Buenos Airesu. Tom prilikom održao je interesantno predavanje

27