Jugoslovenski Rotar

iala ga je preko 50.000 dolara. Pismene obaveze francuskih indu: strijalaca i interesenata za njegove patente i licencna prava, upoz trebljuje on kao polog za potrebni mu novac i zajmove. Kada in: dustrijalci nisu htjeli platiti ugovorene licence upada u dug i ne: mogavsi udovoljiti vjerovnicima biva po drugi put u Zivotu zatvoren u zatvoru za dužnike u Parizu. U zatvoru prima podijeljeni mu Veliki krst Legije časti, kao i veliku medalju Svjetske izložbe u Parizu. Kada se je na koncu riješio zatvora hrli natrag u London, ali tu ga ponovo prati nesreća, dolazi po treći put u životu u zatvor radi svojedobno učinjenih dugova za svoju iz ložbu u Cristal Palacezu.

Nakon sedamgodišnjeg bavljenja u Evropi u stvari svoga izuma i njegovog iskorišćivanja, vraća se godine 1858 natrag u Ameriku narušenog zdravlja, ali još uvijek neumoran eksperimentator i praktičan izumitelj. U svome domu u Washingtonu, postaje mu kada za kupanje bazen za njegove eksperimente sa pojasevima za spasavanje, — Opet se vraća svojoj prvoj ljubavi iz prvih dana upoznavanja sa problemom kaučuka. Njegovo zdravlje, uslijed dugogodišnje boljetice na stomaku, pogoršava se, da na jednom hitnom putovanju svojoj bolesnoj kćeri u New York, umre kod nje dana 1. jula 1860. Tako je prestao jedan buran život, prestalo je kucati jedno toplo srce puno ljubavi i velikih želja, da pomogne svome supatniku, čovjeku, do boljeg i višeg kulturnog života, ne tražeći zato za sebe — ništa, ni slave, ni zemaljskih dobara!

Od njegovih mnogih proizvoda iz gume, valja napomenuti jednu knjigu u dva sveska i 620 stranica, koju je publicirao Oz dine 1853. Naslov knjizi glasi: »Gum Elastic and its Variation« izradjena iz gume. Korice su bile iz ebonita ukraSenog duborezom, a listovi su bili iz vrlo tanke gume, teže ali ne deblje od običnog papira. Ovu knjigu opisao je Goodyear ovim riječima: »Ona se dade močiti u loncu vode šest mjeseci a da ostane takova kakova је bila. Ona se dade kuhati, ona se dade peći u jednoj peći toploj, da se može peći jedan puran, ona se može umočifi u salamuru, luzinu, u kamfor, terpentin ili ulje, ona se moZe uroniti u vitriolno ulje i ništa joj se ne će dogoditi. Kruna njenih zasluga je, da nijedan miš, parcov, crv ili moljac ne će pokazivati ni najmanju volju ili naklonost da se s njom upozna«. Original ove knjige Cuva se u poznatom Smithsonian Institute u Washingtonu.

Gledajući život ovog velikog čovjeka, nadarenog izumitelja i radnika, punog energije i ustrajnosti, sa srcem punim ljubavi za dobro i sreću čovječanstva, koji zapostavlja svoj lični interes interesu cielokupnosti, čini nam se, da imamo pred sobom jednog prethodnika Rotara u vremenima, kada se naš pokret nije ni naslućivao. Nismo li mi dužni, da danas povodom stogodišnjice nje: боов najvećeg izuma, damo i naš obol priznanja našem ргед: hodniku, bratu i čovjeku Charlesu N. Goodyearu, za sve ono, čime je cijelo čovječanstvo zadužio, poglavito ali za njegovu duboku i toplu ljubav za čovjeka, patnika. Neka njegovo ime i njegova djela ostanu urezana u srcima svih ljudi, dok je svijeta i vijeka.

Slava dobrotvoru čovječanstva Charlesu Nelsonu Goodyearu!

26