Jugoslovenski Rotar

O radu inostranih klubova referisano je, a isto tako inostranim klubovima poz slat je mesečni izveštaj na francuskom jeziku. — Hrošura o Nišu razašiljana je kako inostranim klubovima tako isto i svim sfrancima je davama, strancima koji su se zadržali u Nišu. — Frekvemcija u ovom mesecu bila je osrednja usled letnje sezone.

NOVI SAD. — Na prvom sastanku u mesecu junu u otsutnosti brata Pretsednika pretsedavao je br. ing. Danilo Kar ćanski potpredsjednik. Posle njegove pozdravne reči kao i referata br. tajnika, br. Velja Nenadović, kao referent za Paris-Rotary, prikazao je nekoliko inte: resantnih sastanaka RK-Paris prema zvaničmom listu Kluba Paris-Rotary, a zatim je dao podatke o materijalnom poslovanju i stanju Rotary Internationalza.

Na drugom sastanku br. Dr. Milan Sekulić, pretsednik, u svojoj uvodnoj reči govorio je o potrebi stalnog i svez stranog upoznavanja ideologije rotarstva. Br. Dr. Milorad Popov održao je referat iz zvanja »pravo o nasledju« kao sastavnom delu Gradjanskog prava, a br. Pajica Popović Pecija izneo je svoje utiske po povratku sa vojne vežbe pri: kazujući maročito mačin života i rada Кобапа i njegove okoline ,kao mesta gde je služio vojnu vežbu. -

Na trećem sastanku br. Pretsednik u svojoj uvodnoj reči govorio je o rotarz stvu kao kompromisu koje znaéi dobroz voljnu subordinaciju u službi višim etiékim idealima. Posle tajničkog izveštaja, br. Dr. Vlada Вејајбке, pastguverner, održao je vrlo interesantno predavanje kao sećanje ma svoj nedavni boravak u Rumuniji, gde je kao zvanični delegat u syojstvu prvog zamenika starešine Saveza Sokola Kr. Jugoslayije prisustvoуао nacionalnim svečanostima od 7 do 10 juna t. g. povodom 9zgodišnjice poz novnog stupanja па presto Nj. Vel. Kralja Karola i predaje zastava omlaz dinskoj orgamizaciji Straža Cerii (Straja tArii) zadržavajući se pri tome naročito na prikazivanju organizacije i rada ove džinovske rumunske omladinske orga: nizacije.

Četvrti sastanak bio je posvećen pri mopredaji pretsedničke dužnosti. Pored veoma značajnog i lepog govora dosaz daSnjeg pretsednika br. Dr. Milana Sez kulića i otpozdrava novog pretsednika br. Dr. Miloša Petrovića, izveštaje su podneli o radu Kluba br. Dr. Mirko Baz labušić, tajnik i br. Miliyoj Koman, blaigajni.

34

OSIJEK. — Klub sprema proslavu 500:tog sastanka, koja će se održati dne 8. jula o. g. i proslavu 10sgodišnjice osniz vamja, koja pada u mjesecu oktobru. Započeli su već ljetni dopusti, pa је stoga frekvencija nešto popustila. — Na zadnjem mjesečnom sastanku dne 29. juna primili smo novog člana brata Kostu Dožudića, direktora S. H. Gutmann d. d., Belišće kraj Osijeka, sa klasifikacijom: industrija drva. — U prvoj polovici mjeseca oženio se sin našeg brata Speisera, Fritz, sa gdjicom Blaže: ković iz Virovitice. — Naš klub sabrao je za mnmastradale od poplave u Karlovcu Din. 1.000.— i to u vezi sa akcijom karlovačkog kluba, a za nastradale u ostaz lim hrvatskim područjima, Din. 1.740.—. — Predavanja održana su slijedeća: brat Krasso Josip: »Iz predhistorije kruha«, brat Sever Miloš: »O Бјестост«. — Ма sastanku dme 29. VI. predala je stara uprava dužnost novo izabranom odboru. — Iscrpivi izvještaji predsjednika i taj= nika rekapitulirali su rad kluba u mimu: loj jubilarnoj rotarskoj godini. — Naš štićenik djak Kučinac (Realna gimnazija) dokazao je svojim odličnim uspjehom na kraju školske godine, da je zaslužio potporu kluba. — Za nevoljne sabramo je tokom mjeseca Din. 629.50, pored re: dovnih priloga, koje Glanovi doprinaSaju za veliku sabimu akciju i za Fond za suzbijanje raka.

PANČEVO. — Na prvom sastanku brat Isailović održao je predavanje »Ko munalna politika« u kome je u glavnom izneo, šta sve spada u nastojanje jedne opštine, zadržavši se maročito na vazmosti rada na podizanju narodnog zdraz vlja. Izneo je u kratko šta je u tom pogledu uradjeno u pančevačkoj opštini i šta se namerava još da učini. — Drugi sastanak bio je posvećem drugarstvu. —d Na trećem sastanku izvršena je primoz predaja dužnosti novoj upravi od strane dosadašnje. Novi pretsednik brat Tomić Mileta pozdravio je članove u lepom govoru i zavetovao se, da će se truditi, da on sam a s njime i ceo klub, da Sto viSe ucine u postizavanju rotarskih ideala. Na ovome sastanku brat Milić Miron održao je interesantno predavamje: »Alandska ostrva« značaj ovih ostrva u današnjoj medjunarodnoj sis tuaciji. — Na četvrtom sastanku po pozivu kluba bili su kao gosti Čubrilov Jovan svršeni maturant, ikoji je dobio nagradu kluba kao djak koji je najbolje položio ispit zrelosti, te direktor i nastavnici ovdašnje gimnazije "Trifunović Velimir, Protić Vojka i Mihajlović Mi hajlo. Brat pretsednik pozdravio je go