Jugoslovenski Rotar

~

ste, a naročito nagradjenog djaka Ču brilova i poželeo mu je da mu to i dalje bude potstrek za uzoran rad. Zatim je brat pretsednik potsetio braću, da je danas Vidovdan i odrzao је боуог рог vodom proslave 550 godisnjice Kosovyske bitke iznevši u glavnom, da naš naz rod nijednu pobedu nije nosio tako du boko u srcu, kako je sebi urezao propast na Kosovu. Iz kosovske epopeje izišli su svi naši nacionalni podhyati, Iz kosovskog epa crpeli su primere požrtvoz vanja i kroz skoro 500 godina to je naš narod održalo, dok nisu ponovo dočez kali dane slobode i svoje države. Za ovim je brat Milić Miron održao preda: vanje: »25-godisnjica Sarajevskog Atentata« u kome je u glavnom izneo historijat atentata, napore Bosne za oslobodjenje i žrtve, koje je za to prinela. — U ovom mesecu za postradale od poplave u Karlovcu i u Beloj Palamki dato je ро 200— din., a skautima iz Pančeva kao prilog za logorovanje 300.— dinara.

PETROVGRAD. — Kako su u ovom i prošlom mjesecu poplave i provale oblaka nanele ogromne štete pojedinim krajevima naše lepe domovine to je i naš klub učinio svoje dodelivši hitnu pomoć mpostradalima preko najbližih kluz bova, a maročito treba istaći vredan i nesebičam rad našeg člana brata Miloša Djurdjića, koji je u krugu svojih prija: telja, saradnika i poznanika prikupio svotu od Dinara 11.000.— i dostavio naz stradalima u Beloj Palanci preko nadlež: nog Sreskog načelnika.

Brat Danilo Dragan je vrlo rečito i ubedljivo upoznao braću, sa osnovom socijalnog osiguranja, a svojim statisti¢kim podatcima uverio braću, o ogromnoj važnosti te grane prinudnog osiguramja, one klase, koja nikada sebi nebi sprovela to osiguramja, bez učešća države.

Brat Stanojević Miloš je u svome pre: davamju »Vidovdanska Savest« uporedio naSa Rotarska sluzenja, sa beskompromisnim sluzenjem i sebra i velmoza. Kneza Lazara i sluge Golubana, kao i svih znanih i neznanih ћетоја, Кој; 120 nuse na Kosovu za Krst časni i slobodu zlatnu. Brat Miloš izmedju ostalog veli:

»Najzad Vidov dan reljefno nosi u sez bi još jedan rotarski princip. Princip slu ženja ljudima. Kad se digla varvarska najezda, kako Njegoš kaže, Aravijsko more da potopi, zatoénici mrijet naviknuti stadoSe na branik«, Nije se radilo samo na odbrani svoje sopstvene grude, već ma odbrani tadanje Evrope. I tu se dakle služilo zalaganjem života, a to je nešto najdraže i najviše što se može dati kao prilog«.

Drugi kvartal 1939. I u ovom razdoblju je u našem klubu bila zadovoljava: juća frekvencija, naročito zahvaljujući ranom proljeću — kada još niko od braće nije otišao na ljetovanje ili lije čenje.

Na sastancima pored vrlo interesantnih i aktuelnih referata iz struka i zvanja i prispjelih biltena, vogjene su i slobodne diskusije po raznim aktuelnim pita: njima.

Prilikom posjete potpretsjednika R, I. brata Paula Thorwalla i njegove simpatične gospodje, koji su doputovali u Saz rajevo iz Banja Luke u društvu sa taj: nikom R. Cl. Banja Luka, našim bratom Rajkom Malićem, priregjen je u svečano i ukusno dekorisanoj sali Hotela Europe — Ladies Night.

Goste brata P. Thorwalla i njegovu gospogju pozdravio je na francuskom jeziku bratski toplo i srdačno potpretsjednik brat Dr. Vojislav Besarović i u isto vrijeme predao bratu Thorwallu standartu našeg kluba i prigodne дагог ve njegovoj gospogji i njemu. Prisutne dame je pozdravio srdačno i duhovito brat Vaso Ristić.

Svoj pozdrav i predavanja, često pre: kidan burnim aplauzom, brat Thorwall je pročitao na našem, skoro besprekornom jeziku — Sto je prisutne ispunilo najvećim oduševljenjem. Ostatak večeri je proveden u najboljem raspoloženju. Slijedeći dan su gosti proveli u razglez: danju grada i okolice u pratnji rotarske braće ing. M. Goldberga i njegove ljubazne gospogje i brata Ing. M. Slipiče: viéa.

NaS klub je na distriktnoj konferenciji bio zastupljen po naSem pastzpretsjedniku bratu Dr Мој; Везатоуси Кој je konferenciji prisustvovao sa syojom gospogjom.

Imali smo slijedeće vrlo interesantne i aktuelne referafe iz struka i zvanja i prispjelih bulletina.

Br. Vaso Ristić: »Pregled privredne si tuacije kod nas i u svijetu«.

Br. Dr. D. Jeftanovié: »O industriji cigle«.

Br. Ing. S. Husegjinovié: »Prilike u na50ој tekstilnoj industriji«,

Br. Muhamed Zlatar. »O aktuelnim problemima grada Sarajeva«.

Br. Dr. V. Besarović: »O hotelskoj industriji u Bugarskoj« iz Bulletina R. Cl. Sofija.

Dr. D. Jeftanovié: »O prometu straz naca i hotelskoj industriji kod nas«.

35