Jugoslovenski Rotar

IZ

ROW ZN IRS Ike la

PRT VY RB De

U CARSTVU KEKSA, DVOPEKA I ČOKOLADNIH KOLAČA

Racionalnost naše cijele privrede treba da teži za što većim iskorištenjem domaćih sirovina, u prvom redu da se podigne kvalitet i kvantitet proizvodnje domaćih sirovina.

Rotar Vilim Bizjak

Nekada, bilo je to davno prije svjet skog rata, slali smo mi naše izvrsne doz: maće produkte u inozemstyo, koje je te produkte prenadjivalo i slalo nama natrag u obliku raznih preradjevina, koje su se poslije tosa kod nas skupo pro: davale. Naše domaćice, koje su nekada s velikom mukom nabayljale i izradjiz vale razne kolačiće i koje ih i danas proizvode, znat će procijeniti najbolje, što znači domaća: produkcija tih jestvina od domaćeg brašna, jaja, maslaca i mliz jeka, koje su prije svjetskoga rata skupo plaćale, a danas mabavljaju jeftino i bez ikakovih poteškoća.

Interesantno je spomenuti, da od ove produkcije imaju koristi ne samo tvyOr: ničari, nego i naš seljak. | Dosta je spomenuti, da na primjer jedna velika tvornica kao što je na pri mjer zagrebačka tvornica Bizjak па Savskoj cesti troši dnevno preko 3.000 komada jaja, da potrošnja godišnje 12: nosi ma stotine hiljada komada, da se u tvornici troši oko 15.000 kg sirovog maslaca, 25.000 kg masla i masti, preko 26.000 kg seoskog meda, oko 185.000

44

litara mlijeka i preko 700.000 kg brašna. Suviše je i spominjati koliko se potroši drva, plina, sladora, čokolade i ostalih produkata.

Setnja po toj tvornici to je prava pravcata šetnja kroz carstvo keksa, ¢ajnih kolačića i čokoladnih kolača. Velikih očiju smo sve to gledali i mislili koliko bi djece bilo sretno kad bi se na nekoliko sati mogli zavaliti u one krasne »pekmezaste« kreme, Cokoladnaste zdjele i ogromne hrpe ¢ajnih kolati¢a, koji su automatskom točnošću padali iz Vez likih parnih i plinskih peći.

— Mi upotrebljavamo isključivo sez ljačke produkte — tumačio je g. Bizjak. — Ono što je prije rata odlazilo u Beč, Prag i Peštu, danas ostaje u domovini i posve maravno, da su uslijed toga паг stale nove cijene, znatno povoljnije za mas. Mi smo dakle u sretnom položaju, da možemo praviti proizvode ondje, odakle dobivamo sirovine. Produkcija keksa se kod nas u posljednje vrijeme zato foliko proSirila, jer smo nabavili iz inozemstva takove strojeve, s kojima smo u moguénosti, da radimo brzo, jeftino i vanredno točno. Naša je svrha, da proizvodi nemaju fvornički izgled, nego izgled doma¢ih produkata, kakove prave naše domaćice, pa upravo u tome leži tajna našeg uspjeha.

Sto se tite »Slatinskog dyopeka« Sto ga mi proizvodimo u Zagrebu, to vas moram upozoriti naročito na to, da u čitavoj Evropi postoje samo dvije tvor: nice, koje proizvode ovakove dvopeke i to u Karlsbadu i kod nas. Čovjek ne bi vjerovao, kako je teško dobiti ovaz kovu kvalitetu dvopeka, koji ne smije biti izradjen. ni sa kojim pomagalom, Sto uzdize tijesto, a ipak su naSi dyopeki prekrasno uzdignuti. Ne upotrez bljavamo niti kvas, niti sodu bikarbomu niti išta, što bi bilo Stetno po bolesmike, koji moraju. jesti taj dijetni kruh, a ipak su dvopeki »uzdignuti« kao da su radjeni s kvascem. Kod kuće ljudi sami prave dvopeke naprosto tako, da prepeku običan bijeli kruh, ali kad bi znali koliko je to štetno za bolesnike, ne bi toga nikada činili.

Na pitanje, koliko sveukupno vrsta proizvodi tvornica keksa, dobili smo odgovor, da dnevno tvornica izradjuje 250 vrsta, koje su podijeljene na još više podvrsta tj. kolačića raznih oblika.