Jugoslovenski Rotar

~

U tvornici je zaposleno oko 300 овог ba, većinom žena, sve samih radnica sa zagrebačke periferije.

Zamimivo je, kako nastaju čokoladni i obični kolačići u jednoj velikoj tvor nici, kao što je ma primjer Bizjakova. I u toj tvornici poput ostalih postoji ogromno skladište, na kome se redovito nalazi po nekoliko vagona brašna. »Troz Simo u 14 dana oko 3 vagona brašna« — tumatio je g. Bizjak. BraSno je usklaz disteno u lijepim i prostranim magazinima. U odjelu za »recepte« nalaze se пајг veće »kmnmjigezkuharice« u Zagrebu. istom odjelu nalazi se pripravljaonica za razne vrste »krema« i raznih »masa« za mazanje kolačića i slatkiša. U taj odio nema pristupa nitko strani, nego samo vanredno poyjerljive osobe, koji ma je poznata tajna tvornice. Sve se mase izradjuju u strojevima, bez upotrebljavanja ljudskih ruku.

Vanredno je zanimiv odio za mije šanje tijesta, u kome se nalaze skupo cjeni strojevi »mješalice«. Do te proz storije nalazi se najve¢i odio za valjanje tijesta. Posve naravno, da se sve tijesto valja strojevima. Ti strojevi pretvaraju tijesto u dugatke »yrpce« iz kojih se pomoću raznih »forma« prave kolacici. Sve to ide takovom brzinom, koja doista imponira. Nigdje ne treba ni jedan doz dir s rukama, pa čak mi u onom času,

kad kolačići dolaze u velike plinske i pamrne peći. I dz peći kolačići dolaze na polje premosnim strojevima.

Tvornica je majveći potrošač plina za: grebatke plinare.

Odmah do tih velikih peći malaze se posebni strojevi, koji prave »oblate« i »vafle« automatski. U toj bi se prosto: riji zajedno s kuhinjom razvijala užasno jaka toplina, kad ne bi bilo posebnih strojeva, koji odvode tu toplinu u poz sebne cijevi, što služe za centralno loz ženje, kojim se griju sve штедзке 1 ostale prostorije tvornice.

Čitava je tvornica opločena do 2 me: fra visoko porculanastim ploticama, a najveća čistoća vlada u radionicama, gdje se prave kolačići i gdje se ti kolaz čići umataju u paketiće i kutije.

Vanredno je interesantno promatrati, kako nastaju popularne »Adria-Snite« i »napolitanke« u »vrpcama« dugatkim po 20 metara. Sve to ide velikom brzinom i točnošću, pa je samo tako razumljivo, da se može tih kolača proizvadjati u tolikim 'količinama.

Odio za pakovanje je poglavlje za sebe. Na desetke mladih djevojaka sa: vršenom preciznošću i brzinom omataju kolačiće i stavljaju ih posebnim napraz vama wu kutije, a sve se to odvija brzo, u pofpunoj čistoći.

— Mi nikada пе pnoizvadjamo za

x