Jugoslovenski Rotar

~

Svajcarciuinostranstvu: 500.000 Svajcaraca u ino: stranstvu su verni sinovi svoje domovine — postoji telefonska stanica, sa koje svaki Švajcarac može da vodi prekomorski raz: govor sa svojim rodjacima u dalekim švajcarskim kolonijama.

Postanak saveza: zidne slike, dokumenta — sloboda Švajcarske iskupljena krvlju — sloboda iznad svega — Svajcarac je najbogatiji gradjanin na svetu Sto se tiče političkih prava — zastave 3000 švajcarskih opština.

Volja za odbranom: vojne odredbe saveznog pisma iz 1291 godine i današnjeg saveznog Ustava.

2 uljane slike: »slaba Švajcarska 1798 godine« kada je Svajcarska usled razdora medju kantonima zauzeta od Francuza i iZz gubila svoju nezavisnost i »jaka Švajcarska 1914 godine«, kada je za vreme Svetskog rata mogla efikasno da brani svoju neutral: nost. Prikaz stoji pod devizom: »Švajcarska hoće da se brani i moze da se brani«.

Radiprivreda: socijalni problemi — 0 ovom predmetu morao bih da govorim celo veče, ali se bojim da ću biti dosadan.

Konačno apoteoza u vidu portreta znamenitih Švajcaraca, jer »poštovanje sugradjana je Švajcarcu najveća čast«.

Ponavljam, kada čovek prodje ovim dvoranama, onda ne samo da je mnogo video, nego je još više naučio i očaran Je Jez dinstvenošću ove izložbe.

Isto tako mora se smatrati jedinstvenim, bar ja kao lajik, što je Švajcarska uprkos svojim nepovoljnim klimatskim i zemz: ljišnim prilikama u stanju da na području poljoprivrede stvori toliko uzornog, što je prikazano u 5 odeljenja izložbe pomoću slika, diapozitiva, filmova a i praktično. Cela površina Švajcarske iznosi 41.000 km? — od toga je 9000 km? sasvim neproduktivno, 10.000 km? pokrivaju Sume, 10.000 km? su alpinske paše, a samo oko 12.000 km? mogu se obraditi poljoprivredno. Stalnom kontro-z lom poljoprivrednih ispitnih zavoda postizavaju se neprestano poboljšanje kvaliteta, tako da Švajcarska danas pri normalnoj žetvi uspeva da obezbedi potrebu u žitu, raži i drugim žitaricama za 145 dana u godini.

Krajem 1938 god. imala je Švajcarska 1,700.000 grla stoke, od toga 910.000 krava — godišnji prihod iznosi 700 miliona franaka, a to je oko 60% ukupnog prihoda poljoprivrede.

Isto tako se prikazuju nebrojeni poučni diapozitivi i filmovi sa ostalih područja stočarstva, Žitarstva, voćarstva i vinogradarstva. U ovoj relativno maloj poljoprivredi zaposleno je 115.000 teglećih konja, 80.000 žetelica i 45.000 elektromotora.

Intenziviranje se — na osnovu izlozbenog materijala — posti: zava znanstvenim proucavanjima, stru¢nom izobrazbom, zadružz: nom saradnjom, pomo¢i kreditom, pretvaranjem parloga u oraz гасе, о сети daju podatke nebrojeni diapozitivi, slike i bioskop, koji permanentno radi.

Pored izložbe zasadjen je jedan uzorni vinograd JOŠ u pro: leće 1938 god., u kojem se prikazuju najvažnije vrste loze i po: stupak pri rezanju i odgajivanju loze.

65