Jugoslovenski Rotar

Nadam se da će ovaj moj glas i poziv naći pun odjek pa za: vršujem riječima našega odličnoga bivšeg guvernera Dr. Vladimira Belajčića:

»Rotarski ideal je ideal sluzenja drugome; rotarska je teznja celom svojom aktivnošću biti od koristi drugome: prijatelju i рог slovnom drugu; gradu u kome Zivimo; okolini u kojoj razvijamo svoju delatnost, svome narodu u svojoj otadzbini za koju smo vezani celim svojim bićem; čovečanstvu kome bez obzira na bilo kakve granice pripadamo kao deca Oca nebeskoga.«

2. FREKVENCIJA. Razumljivo je da za vrijeme ljetnih praznika opada posjeta nedjeljnih sastanaka u svakom klubu. Ali uza sve fo smatram da mi je dužnost odmah na počefku moga djelovanja kao Suverner upozoriti sve članove na ovo dvoje:

a) Bezuslovno je potrebito da svaki rotar, osim ako je silnim i neodloživim poslom zabavljen, dolazi na nedjeljne sastanke.

b) lako je već na ovogodišnjoj VII distriktnoj konferenciji na Bledu u fom pravcu donesen zaključak, slobodan sam i osim Това ponovno upozoriti da već po samim društvenim statutima automatski prestaje biti članom čija posjeta u razmaku od šest mjeseci padne ispod 60%.

3. SAOBRAĆAJ MEDJU KLUBOVIMA U DISTRIKTU.

U svom govoru održanom ove godine prigodom distriktne konferencije na Bledu, istakao sam kao svoju ponajveću i ponajvažniju zadaću ovo:

»RAZVIJANJE I JAČANJE ŠTO TJEŠNJIH, ŠTO DU: BLJIH VEZA PRIJATELJSTV 4 IZMEĐU SVIH KLUBOVA U NAŠEM DISTRIKTU BIĆE MOJA NAJVEĆA BRIGA I NAJ: ŽIVLJA ŽELJ A.«

Molim i apelujem na sve naše klubove da u ovom smislu po: duzmu već sada sve pofrebne predradnje i spreme, pa da barem u foku ove rotarske godine upriliče sa susjednim klubovima jedan Intercity meeting.

4. OSNIV ANJE NOVIH KLUBOV A.

Jedna od vrlo znaéajnih duznosti Rotaryklubova je bez sumnje nastojanje da se rotarska misao proSiruje u Sto vise klubova po raznim našim mjesfima. Molim klubove da mi jave, ima li u njihovom susjedstvu ili ma gdje i u kojem mjestu mogućnosti i zgode da se osnuje jos koji novi rotarski klub.

U toj Zelji obratio sam se bratu dosadašnjem guverneru Dr. Ivanu Slokaru da poduzme korake za osnivanje kluba u Celju, a bratu Bakiji Selimovicu iz R. C. Bréko da poradi, kako bi se osnovao Rotaryklub u Tuzli.

50