Jugoslovenski Rotar

menima, a da ostane čist i svetao i kao upravni činovnik i kao čovek.

Nije stoga čudo da je, pun iskustva šta znači uprava i upravz na služba, raspravljanje o našim unutrašnjim prilikama uvek za: vršavao rečima: »Dobrom upravom sve bi se naše unutrašnje ne prilike dale srediti«.

Nedavno, idući na rotarski sastanak u Delibašino selo, zasta dosmo sa ostalom braćom i pokojni Đurković, u razgovoru o austrijskoj upravi u bivšoj Bosni i Hercegovini, reče da kroz svu njegovu karijeru nije u svojoj službi imao nijednog konfidenta: doušnika. Skoro nemojmljivo za upravnog činovnika koji je zaz uzimao sve položaje od najnižeg do najvišeg pod okupatorskim režimom u Hosni. — Nije to odgovaralo njegovoj otmenoj 1 рог štenoj prirodi, njegovoj velikoj duši, njegovoj istinskoj kulturi.

Eto, takvog člana i takvog brata, rotara po rođenju, i prez vashodstvu srca imao je banjalučki klub, imao i izgubio.

Izgubili smo Sa mi, izgubilo ga je Jugoslovensko rotarstvo. Slava neka je bratu Maksu Đurkoviću!

St. M.

—-_——— -–- eee

JEDAN ZNAČAJAN GLAS ŠTAMPE

Naši iseljenici u USA i rotarska konvencija u Clevelandu

U listu »Ujedinjeno Srpstvo«, koji izlazi u Chicagu čitamo slijedeći interTesantni članak, koji najbolje prikazu: je i tumači učinak posjeta brata guz vernera ing. R. Alaupovića kod naših iseljenika, dokazujući još jednom od 'kolikoga je zamašaja održavanje kon: takta s mašim iseljenicima:

Pred par tjedana u Clevelandu je odr zana Rotarska konyencija Rotary Kluba. Delegati iz svih drzava na svijetu dodoSe da prisustvuju. Iz Jugoslavije je došao specijalno na ovu konvenciju Gosp. Radovan Alaupović, kemički inžinjer, kao i delegat Rotarskih Klubova iz naše stare Domovine.

Gosp. Alaupović je odlično zastupao ne samo Jugoslovenske Rotarske Кле bove, koje je kao delegat zvanično. za stupao, nego je indirektno zastupao i celu državu Jugoslaviju, jer Američka publika posvećuje više posmatran ja Ovaz kvim ljudima negoli zvaničnim diplomat: skim ličnostima, i po ovim ljudima iz naroda, nezvaničnim diplomatima, stvaz ra se mišljenje o Jugoslaviji. U ovome gosp. Alaupović je uspio 100 procenta, i osvjetlio obraz svojoj Otadžbini.

Prijatno smo se iznenadili kad smo čuli da on vrlo dobno raspolaže sa englez

86

skim jezikom. Preko radio stanice održao je vanredno lijep govor (na emgleskom jeziku) o Jugoslaviji i famošnjim prilikama. To je bilo odlično predavanje i prvoklasna reklama za našu staru do movinu.

Pri samom otvaranju konvencije gosp. Alaupović je izabram od strane direktora Medjunarodne Konvencije da bude je dam od glavnih govornika. U prisutnosti Guvernera Države Ohio, Gosp. Bric: kera, i gradonačelnika velegrada Klivlanda g. Burtona, i drugih velikih њег nosti i na hiljade delegata, redatelj konc: vencije predstavlja mladog i energiénog Jugoslovenskog delegata da drži pozdravz nigovor. A i njegov govor zaista bieše prikladan za ovakvu priliku i oduševljez no primljen, a govornik iskreno i srdačz no pzdravljen.

U mnedjelju na 25-og Juna, po svršet: ku konvencije, gosp. Alaupović je opet govorio preko radia, ali ovaj put jugoslovenskim slušaocima na Hrvatskom raz dio programu, kojeg Gosp. Marijan Mi haljević dava već preko pet godina пег prestano. Njegov govor bio je više u formi pitanja i odgovora, to jest Gosp. Mihaljević ga je pitao o važnim stvari ma i prilikama u domovini, na koje je