Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BAČKA TOPOLA. Preko meseca avz gusta maš klub mradio je, koliko su to dozvoljavale prilike, uzimajući u obzir da je jedan deo člamstva bio na let: njem odmoru. Dne 8-og. o. m. održali smo sa našim kumom br. klubom iz Su botice i kumčetom br. klubom iz St. Kanjiže vrlo uspeo medjugradski sasta: пак. Srdačno i bratsko gostoprimstvo domaćeg kluba ostavilo je na prisutne goste veoma dobar i prijatan utisak.

BANJA LUKA. Na sastanku 045 ауг dusta vrlo prijatno iznenadio nas je SVO: jom posjetom brat Dr Jaroslav Cisarz, član bivSeg R. C. Brno, koga je br. pretzsjednik srdačno pozdravio evociraju¢i uspomene sa njegovih prošlih posjeta našem klubu, a brat Dr. Cisarž, očito duboko tronut srdačnim prijemom, foz plo se zahvalio. Takodjer smo na sastanz ku od IS avgusta imali dragog gosta, prvog iz R. C. Brčko, br. Sučića img. Jaku.

Brat Dr Moljević održao je svoje inz teresantno predavanje »Naša tri proz blema«, a br. Bocarić govorio je o ćiliz marstvu kao privrednoj i umjefničkoj grani u našoj banovini i o potrebi za otvaranjem tkalatkih Skola.

BEOGRAD. U toku meseca aygusta sastanci su odrzavani kao Ladies’ Nights a posvećeni su drugarstvu. Poslovni deo sastanka smanjen je na meophodnu ruz tinu: davanje osustva, čitanje poste i slično.

BRČKO. U mjesecu augustu imali smo 5 sastanaka, koji su dali prosječnu frekvenciju od 73./5%. — Od ovih saz stanaka jedan je bio posvećen drugar stvu te је mapravljen izlet u zajednici sa sestrama ma imanje brata Dušana Budjena kod Brčkog. Na imanju braća i sestre bili su gosti brata i sestre Bu: djen pa se je tom prilikom manifesto: valo pravo drugarsko i rotarsko veselje, a srdačnost brata i sestre Budjen koju su ukazali braći i sestrama kao i rofarz skoj djeci bila je iznad svakog očekiz vamja,

Na ovim sastancima pratili smo rad ostalih klubova iz primljenih izvještaja, a osim toga imali smo veoma lijepe rez ferate braée koja su se vratila sa syoga ljetovanja i svoga putovanja po inoz zemstyvu.

Osim toga imali smo veoma lijep rez ierat brata Tome Maksimovića o njegoz

vim utiscima sa skoraSnjeg puta po inoz zemstvu. — Isto tako imali smo lijep referat brata Bakije H. Selimoviéa »Vozéarski Kongres u Valjevu dne 20. auguz sta 1939 godine« u kojem je izneseno sve ono što interesuje naše izvoznike i privrednike voća.

Na karitativnom polju produžili smo rad odašiljanjem maloga Milana Babi: са na pregled prof. Dr. Spišiću u Да» greb da bi on svojim znanjem ustanovio razloge bolesti kod dječaka i da bi ga liječenjem osposobio da ustane na svoje noge. — Za fond Zimske pomoći ubraz no je Din. 220.50.

Referati iz zvanja isto tako bili su veoma interesantni a naročito sada ka: da je u najvećem jeku izvozna sezona sirove Sljive i ostaloga sirovog voća. — isto tako posvećena je osobita briga kako bi se što više učenika upisalo u ovdašnju ove godine otvorenu Trgovačku Akademiju u čemu je postignut veoma lijep uspjeh. — Na sastanak predsednika i tajnika izaslan je brat Ing. Jako Sutié u Zagreb.

DUBROVNIK. Mjesec august je proz tekao u znaku vrućine. Mnoga braća su bila na dopustu po raznim domaćim kupalištima, a nekoji u inozemstvu.

Predayanja nije bilo, ali se pretresalo novosti iz zvanja, te razni referati i dojmovi braće, koja su bila na putovanjima. Po povratku s puta iznela su braća svoje dojmove sa puta: Dr. Bubalo Branko o svom boravku u Italiji — Luz jak Jozo o boravku u Sofiji i u Niškoj Banji. Brat Vekarić je izvještavao o novostima iz »News Letter« i o korespondenciji sa nekim engleskim klubovi: ma.

Osobito iscrpan bio je referat brata Dra Matije Vidoevića o njegovom putu sa pretstavnicima Turizma u zemlje po Švicarskoj, Francuskoj i Italiji zapravo po Alpama tih zemalja. Zaustavio se dulje vremena na Švicarskoj Zemaljskoj Izložbi u Zurichu. gdje je taj brojčano mali narod pretstavio Švicarsku od njez na početka do danas, t. J. njen veliki napredak u svim pravcima, na kojem im mogu zavidjati i mnogi veliki na: rodi, da ne govorimo o malim. Ujedno je istakao lijep prijem od strane rotara u navedenim državama, koji je iskazan članovima ekskurzije baš zato što se u istoj nalazilo 3 rotara.

135