Jugoslovenski Rotar

__ РОЗГАМСА PRETSJEDNIKA SVIMA ROTARIMA U CIJELOM SVIJETU

U vremenima kakova su danas, gdje svijet posrée iz jedne krize u drugu, potpuno je na mjestu da se upitamo: što mi kao pojedini rofari i kao rotarski klubovi možemo učimiti, te da bude više nego li što smo do sada činili. Mnogo više možda ne možemo učiniti, a osobito ne takovih djela koja bi ispunjavala naslovne stranice novina, no to ipak ne znači da je Rotary odigrao svoju ulogu, da je prevalio sav svoj put i stigao do granica svojih moz gućnosti. Daleko od toga. Sigurno je da civilizacija nikada mije trebala tako nužno saglasna mišljenja i konstruktivna djela ljudi dobre volje.

Evo tri stvari koje smatram bitnima:

Prvo, moramo da se držimo čvrsto načela vjerovanja u naše prijatelje te naših želja da poslužimo svojim prijateljima, jer to oduvijek sačinjava duh rotarstva.

Drugo, moramo da se odlučno borimo protiv iskušenja da postanemo zastrašeni, te da dopustimo dogadjajima da izobliče nasa naziranja.

Trece, mi moramo s puno takta, no istrajno, nastojati da svaki rotar bude ma svom pravom mjestu u rotarskom pokretu, i fo ne samo obzirom na njegove sposobnosti, već i obzirom na njegovo vrijeme, njegovu misao i njegova djela. U raznim klupskim prigodama, na području služenja zvanju, općenitosti te na području medjunarodnog služenja, ima mno9o prilika za to. Želimo li da razborito mislimo na budućnost, tada moramo da vodimo računa ı o onima koji će budućnosti dati oblik. Stoga me je naročito zadovoljilo iskreno odobravanje prigodom mojega prijedloga na konferenciji u Clevelandu na završnoj sjednici da tokom ove godine posvetimnio naročitu pažnju omladini.

Rotary će oživjeti novim snagama, bude li se svaki od 5000 klubova širom svijeta u mislima bavio problemom mladeži. Ti problemi različnog su oblika u raznim zemljama, općinama, mo općeniti su za sve: zaposlenost i nezaposlenost, izvršavanje zvamja i izgradjivanje karaktera.

Kakav veći doprinos budućnosti možemo da učinimo neso li da pomognemo dječacima i djevojčicama da se snadju u našem podivljalom i zamršenom svijetu. Nadam se da će u ovoj godini mnogi klubovi staviti u program svojega rada služenje mladeži.

Gledajući u oči teškim zadacima, te impresionisan prilikama koje se dnevno ukazuju, želio bih da mogu upoznati i pozdraviti lično svakoga pojedinog rotara. No budući da je to nemosuće, budite i ovako uvjereni, da na Vas mislim te želim da bih mogao s Vama podijeliti Vaše nadahnuće u volji i zavjet da načelo »služenje iznad svegSča« izrazite takodjer i u djelu.

Vaš iskreni

Walter D. Head, President R. I.

108