Jugoslovenski Rotar

~

orijentaciji u mjem. 29 IX referisao je O uređenju, komforu i boravku na ladi »Normandie« kojom je putovao tamo i natras.

22 IX održao nam je vanredno lijepo predavanje student visoke umjetničke škole g. Vojković o utiscima iz Pariza, ističući mnamočito značaj Pariza kao umjetničkog centra, te svoje impresije sa posjeta Luvru i još nekim galerijama.

Tako su gotovo svi sastanci bili ispunjeni lijepim i interesantnim predayvaz njima, iako je cijeli septembar stajao u znaku presudnih dogodaja, popracenih uzasima rata, koji je donio ponovo propast slavenskoj državi Poljskoj. Tima dogođajima posvećen je dobar dio vremena. Imali smo i lijep broj gostiju, i to TOž tara brata dr. Milera iz Osijeka i peto: Ticu nerofara, među mjima i naSeg bivSeg člana, dragog inž. Cvjetka Ostoića iz Zagreba.

VELIKA KIKINDA. Pošto su većim delom braća još na otsustvu, u toku mez seca septembra nikako nije se mogla ra: zviti ona delatnost u klubu koja Je bila predviđena. Održana su 4 redovna saz stanka sa prosečnom irekvencijom 63.99%. Predavanja u toku meseca nije bilo. Predviđen je izlet u Petrovgrad radi pregleda fabrike šećera i održamja zajedničkog sastanka sa tamošnjim Kluz bom. Za sirotinju sakupljeno Din 197.—.

VINKOVCI. U mesecu septembru održana su čefiri sastanka. Na sastanku pretsednika i tajnika naSeg distrikta, odrzanog u Zagrebu 2 IX, sudelovali su braéa: pretsednik Basler ing. Dragutin i tajnik Mandrovié Branislav, te je brat pretsednik na prvom sastanku posle toga izneo opSiran referat o sastanku i svim pitanjima, koja su na tom sastanku raspravljana. — Tokom meseca izz vršeno je konstituisanje odbora, a na jednom sastanku je brat Divić Dr. Ma: tija, povodom sadanjih evropskih doga: djanja dao braći obaveštenje o dejstyu bojnih gasova, o njihovom sastavu ii naz činu obrane od istih, — Čitavo delovaz nje kluba stoji pod teškim dojmom op: šte evropske situacije. —

Od naših članova nalaze se na vojnoj vežbi braća: pretsednik ing. Basler Draz gutin i blagajnik Janković Dimitrije.

VRŠAC. U toku meseca septembra održana su 4 redovna bratska sastanka sa prosečnom frekvencijom 78,55%. Mez sec septembar pokazuje intenzivniji rad

kluba, što se manifestuje па bratskim sastancima koji su ispunjeni predavanjima i živom i dugom diskusijom.

Na redovnom sastanku od 9. o. mj. brat Dr. Evgen Klir održao je uspelo predavanje O praznicima —/ Malom i Velikom Krstovdanu.

Komparirajući svečanosti skupljanja sastajanja ljudi dobre volje i humanih ideja sa našim rotarskim sastancima, brat Dr. Klir dalje u lepom stilu iznosi istoz rijat crkvice na Vršačkom Bregu i pod: vlači: da ona, mala i skromna, na čijem vrhu svetli božji krst, okuplja i danas u svome svetom hramu ljude koji ispovedaju ljubav prema bližnjima.

Na redovnom bratskom sastanku od 12. septembra t, g. održao je vanredno interesantno predavanje brat Dušam Ko: larović o našoj privredi.

U svome sjajnom predavanju brat Ko: larović znalački iznosi svoja opažanja O privrednoj organizaciji, pledirajući mi Sljenje da uspeh naSe nacionalne privrede leži u privatnoj inicijativi. Predavaz: nje brata Kolarovića zasluženo je рог zdravljeno iskrenim aplauzom.

Sastanku od 19. septembra #. 9. рог klonjena je puna pažnja, povodom uspe: log usmenog referata brata pretsednika Dr. Nikole Stefanovića, o patronaži, po vodom kojeg referata se razvila živa diskusija u kojoj je mauspelije učestvoz vao brat Dr. Eugen Klir, predlažući, da se i ostali klubovi zainteresuju za оуо pitamje.

Na poslednjem mesečnom sastanku od 26. o. mj. brat Joca Georgijević izlozio je svoja opažanja o spoljnoj političkoj situaciji naše zemlje u vezi medjunarodnog konflikta. Tako isto brat Joca Georz: gijevié u vrlo konciznom govoru tumačio je koristi sporazuma sa braćom Hrva: tima, podvlačeći, da je unutrašnja situaz cija naše zemlje danas potpuno stabilna, što je u ovim teškim vremenima od prez sudnog značaja.

Uvazeni brat Joca Georgijević, čije prisustvo u klubu uvek ispunjava rado šću srca sve njegove braće, bio je na kraju toplo pozdrayljen.

Dva radosna dogadjaja beležila je skala nagrade zaslužnih članova našega kluba: unapredjenje istaknutog Rotara brata Dušana Kolarovića za načelnika sreza vršačkog, i odlikovanje vrednog pret: sednika našega kluba Dr. Nikole Stefa: novića ordenom Jugoslavenske Krune V. stepena, ~

'Cba radosna dogodjaja proslavljena su u klubu.

193