Jugoslovenski Rotar

VUKOVAR. Na 357. sastanku, 4. IX, zaključeno je da se Društvu Uboški Dom u Vukovaru doznači stalna godišnja priz pomoć od Din 600. Za izgradnju šport: skog igrališta doznačena je Hrvatskom gradanskom Sportskom klubu svota od Din 500. Brat tajnik Dr Turk referisao je o sastanku pretsjednika i tajnika koji je održan dne 2. sept. t. g. u Zagrebu. Br. Ing. Rogulić održao je predavanje sa temom »Sjećanje iz svjetskog rata 1914. godine«. Prigodom 358. sastanka, 11. IX. braéa Ing. Simié i Ing. Futak referisali su o dosada preduzetim mjerama u gradu Vukovaru glede zaštite stanovništva od napadaja iz zraka, a brat Tomo Maksimović upoznao je braću sa organizacijom pasivne odbrane na području tvornice i kolonije Bata u Borovu.

Na 359. sastanku, 18. IX. brat Goldz Stain upoznao je bra¢u sa prijedlogom Trgovinsko-industrijske komore u Zaz grebu O organizaciji medjukomorskog radneg odbora hrvatskih privrednih Ког mora; Sportskem klubu »Sparta« odobrez na je pripomoé od 500 Din. Br, Baum obrazlozio je bra¢i najnoviju uredbu o kontroli izvoza Ziveznih namirnica. Na 360. sastanku, 25. IX. br. Wachsler odr: žao je referat iz zvanja, 9ovOreći O OVO godišnjoj berbi šljiva.

ZAGREB. Na dan 2. septembra o. 89. održana je komemorativna sjednica, na kojoj su članovi Rotary kluba Zagreb odali poštu svom dragom i nezaborav: nom drugu i prijatelju, savršenom rotaz ru prof. dru. Vladimiru Pliveriću koga je nemila smrt istrgla iz naSeg kruga.

Istog su dana imali novo izabrani pret: sjednici i tajnici 77. distrikta R. I. pod pretsjedanjem guvernera ing. Radovana Alaupovića svoj godišnji radni sastanak, a ma večer su prisustvovali redovitom saz stanku Rotary kluba Zagreb. Rotar dr. Ivan Slokar, past-guverner, odrzao је vrlo lijepi referat »Prijateljstvo kao tez melj rotarske organizacije«.

U referatu »Pred kakve probleme stavlja našu privredu novi svjetski dogadjaje prikazao je rot. dr. Vjekoslav Fleischer na sastanku od 11. septembra o. 6. рог remećaj u razvoju svjetske trgovine, od:

Taz njegov na naše prilike t. j. opada nje vanjske trgovine, porast prosjeka ст jena u zemlji i opadanje narodne štedz nje, te mogućnosti riješenja izvoza i uvoza u Njemačku i ostale evropske zemlje.

Dugom i vrlo zanimivom diskusijom bio je referat završen o. 5. O knjizi jedz nog stranog pisca Која је педаупо 1727 Sla iz Stampe.

Zadnji sastanak 25. septembra o. g. bio Je u znaku zvanične posjete guvernera rot. ing. Radovana Alaupovića koji je u lijepom govoru dao smjernice rada i nastojanja u ovoj rofarskoj godini, naroz čito obzirom na feške prilike nastale raz tom.

Pretsjednik Josip Horvath iznio je u predavanju »Rotarstvo i rat« misli o naz šem klupskom radu u ovo teško vrijeme.

»Ako stisnemo redove, rekao je pret: sjednik, ako se još bolje upoznamo i združimo, moći ćemo bez obzira na sve dogodjaje sačuvati ideju rotarskog naziramja, ako nikako drugačije, a ono kao barjak koji ćemo predati sretnijim na: raštajima nego Sto je nas. Ako smo osvjedcéeni rotari, i to je lijep, vrijedan cilj, za koji se isplati raditi i boriti«.

ZEMUN. Klub meseca septembra za: počeo je sistematski rad. Sproveo je iz“ vesne mere oko tačnijeg funkcionisanja tajničke službe, uređivanja arhive, učvr: šćavanja frekvencije i planske organizacije predavanja. Održano je 4 sedniz ce sa prosečnom frekvencijom 69,83%. Na prvom sastanku (7 septembra) ras: pravljalo se uglavnom o zaključcima konferencije pretsednika i tajnika, odrzane 2 septembra o. g. u Zagrebu, na ostalim (14, 21 i 28 septembra) istaknuo je brat Mahin, njemu svojstvenim jas nim i zanimljivim načinom, rafne dogaz đaje i opštu političku situaciju u svetu.

Klub ima sada 26 članova, pošto je brat zAdam Filipović, koji je vršio i funkcije II tajnika, prijavio svoj istup iz kluba. Kao drugi tajnik izabran je brat dr. Brandejs.

Uprava je održala u toku ovog mese: са 2 sednice.

LS

UPOZORENJE!

Mol'm tajnike da mi šalju na vrijeme t. j. do 5. svakog mjeseca izvje-

štaje o frekvenciji i radu klubova.

—–– –z Ss I–:S-Z ıı T – ––ıII:1m - – c_-InvIR–—____ ___________

194