Jugoslovenski Rotar

C. R. L treba uvijek da nastoji inspirisati Rotary klubove i pojedine rotare u njihovom radu te ih činiti spremnima za služenje zvanju.

D. Vidljiva aktivnost u polju služenja zvanju primjećuje se samo tamo, gdje R. I. stavlja konkretne i odlučne prijedloge pojedinim klubovima i, gdje medjutim R. I. takovih prijedloga ne čini, postaje služenje zvanju sve manje i manje stvaran i dohvatan pojam.

E. Postoji stvarna potreba oživljavanja aktivnosti oko služenja zvanju.

ŠTO MOŽETE DA UČINITE U KORIST SLUŽENJA ZVANJU TOKOM GODINE U KOJOJ STE GUVERNER DISTRIKTA?

Vrijeme mi ne dopušta da diskutujem, koliko je potrebno, o svim mogućnostima kojima možete ubrzati rad oko služenja zvanju. Vi možete nastaviti u dosadašnjem radu, možete taj rad proširivati te ostvariti program, odredjen za ovu godinu. U vezi sa svim tim želio bih da kažemi ovo.

Kad se je prošloga decembra u Chicagu sastala grupa koja je konferisala o služenju zvanju, mi smo tada opazili da se prošle godine na medjunarodnoj skupštini u Del Monte, iz nekih nepoznatih razloga, nije diskutovalo o služenju zvanju ni na kojoj plenarnoj sjednici skupštine. Sve ostale mogućnosti služenja, osim služenja zvanju, bile su obrazložene. Stoga sam preporučio da зе па ovogodišnjoj skupštini raspravlja i o služenju zvanju, pa je tom prilikom Bill Emerson, Winnipeg, Kanada, primio u dužnost da pripremi to predavanje. Naša je želja i misao bila da Bill Emerson bude danas s nama. Medjutim smrt, koja zakuca jednako na vrata kolibe i na vrata palače, bila je i odviše hitra, te je Bill Emerson otišao zauvijek na drugi svijet. Bolji čovjek nije zaista nikada živio. Prije nego li je pošao u bolnicu na operaciju, iza koje ga je zadesila smrt, Bill Emerson pripravio je to predavanje za ovu skupStinu i poslao ga meni da mu ga komentariSem. Prema tome, sve Sto sam Vam rekao, nije moje djelo. To je medjutim bila njegova posljednja volja i testamenat u pogledu sluzenja zvanju. On je to predavanje praktično prozvao: Služenje zvanju treba da se provodi u Vašem klubu.

Molim svakoga od Vas da danas pročita sve ono, Što је taj vanredan rotar rekao o služenju zvanju, te da svaki od Vas učini što više za djelotvorno služenje zvanju u ovoj Sodini. Obećajte mi da ćete to učiniti.

Čitajući rotarska razlaganja, ja sam uvjeren, da će Vas razlaganja Billa Emersa inspirisati da učinite služenje zvanju mnogo stvarnijim i dohvatnijim za svakoga rotara i rotarski klub. Vi to možete učiniti, Vi ćete to učiniti i Vi to morate učiniti, jer je služenje zvanju nada rotarstva.

208