Jugoslovenski Rotar

~

2. Priznanje vrijednosti sviju korisnih uposlenja. Svaki pojedini rotar mora da dodje do te spoznaje.

3. Uvažavanje zvanja po svakom rotaru kao prilike da se služi društvu. Svaki torar treba da poštuje sva zvanja.

Na taj način postaje služenje zvanju individualni napor pojedinih rotara. Naša je dužnost da vježbamo, potičemo i inspirišemo pojedine rotare na primjenu služenja zvanju u praktičnom životu. Treba da se vratimo od altruizma na praktično polje, pa konstatujemo, da smo mi korisnici kapitalističkog sistema, pa ako mi ne možemo uvjeriti društvo da je ideja individualne inicijative i u privatnom poslu dobra za društvo, tada se mi i društvo izlažemo opasnosti kaosa. Na taj je način služenje zvanju kamen potporanj ne samo za rofare nego i za čitavu poslovnu strukturu. Ukratko: »služenje zvanju aktivan je izraz ideala služenja po pojedinim rotarima putem zvanja ili posla, označenog prema klasifikaciji.« To tumačenje sadržano je u brošuri broj 3— C, koju preporučam da svaki od Vas brižljivo pročita.

Rotar primjenjuje služenje zvanju u prvom redu u svojoj struci, a zatim u odnosima prema svojim namještenicima, prema konkurenciji i publici uopće. U god. 1921, kada je Crawford Me. Cullough bio pretsjednik R. I., on je rekao, da je »sluzenje zvanju duša i srce čitave dinamične snage koja drzi Rotary u zajednici.« Ova je tvrdnja ispravna danas isto tako kao i u god. 1921 te pokazuje vjerno, što zapravo znači služenje zvanju.

ŠTO SMO UČINILI U KORIST SLUŽENJA ZVANJU U OVOJ GODINI?

Kad smo vidjeli, što je zapravo služenje zvanju te uočili važnost toga služenja, promotrimo sada, što je u ovoj godini izvršeno od programa služenja zvanju.

Pretsjednik George Hager u svojoj poslanici na konvenciji u San Francisku prosle godine rekao je: »Zelim da potaknem svakog, a rotare Sirom cijeloga svijeta da mi se u godini koja dolazi priblizi s novom odlukom, da se rotarski ideali učine realnijim i јасе па dohvatu nego li ikada.«

Briga je VaSega odbora za ciljeve i zadatke da se stara, kako da se služenje zvanju učini stvarnim i na dohvatu prosječnom rotaru i Rotary klubu.

Prigodom konvencije, kojoj je u god. 1921 pretsjedao Crawford Mc. Cullough, mi smo sastavili izvjesne aksiome u pogledu služenja zvanju, koje Vam navodim.

A. Služenje zvanju osnovno je služenje koje mora svaki rotar vršiti. Kada ne bismo imali klasifikacije, tada ne bi postojao ni jedan Rotary klub. Načelo klasifikacije glasi da je prva mogućnost služenja kod ljudi izravno služenje koje treba svaki da vrši.

B. Služenje zvanju treba da bude djelo pojedinih rotara. Imade malo slučajeva, gdje pojedini klubovi mogu nešto učiniti na polju služenja zvanju. No služenje zvanju treba da bude svakodnevni rad u individualnom životu svakoga pojedinog rotara.

207