Jugoslovenski Rotar

Слично нешто, али много грандиозније приказује Вам се у павиљонима »Џенерел Моторс Корпорешен-а«. Ту није само један град будућности приказан него неки предео С. Америке: низине, долине, реке, мора, брда и горе; села; градови; фабрике и фарме; све повезано аутострадама и каналима. По тим красним путовима јуре аутомобили, а по каналима плове бродови.

Све то видите седећи комотно у једној од 600 фотеља.

У свакој фотељи уграђен је мали звучник који Вам прича и тумачи шта видите пред собом. Фотеље се мичу напред. Имате утисак као да са ниско летећег авиона посматрате земљу и пределе испод Вас.

Сем тога Вам се приказују у овом павиљону најлепши модели аутомобила који се пред Вама окрећу око своје уздужне осовине, тако да их можете у свима позицијама посматрати. Ти модели премазани су неким новим скупоценим лаком у »мат« бојама.

Није чудо да се око тог павиљона скупља свет па се ствара дуга, дуга змија људи који стрпљиво чекају по сунцу и киши да дођу на ред.

Тако сваки од тих силних павиљона има нешто особито да Вам предочи. Око 60 нација приказује Вам све најлешше и најбоље што народи производе и што имају, као што је то већ по свима изложбама у мањој или већој мери обичај. И уметност је заступана, особито сликарство — ту Италија и Француска води! — И ми смо заступљени са малим скромним павиљоном, али врло укусно састављеним, сасвим у сразмеру наше улоге у друштву с осталим народима. Имате преглед свега чим се можемо похвалити, врло лепе слике наших красних крајева; разни пољопривредни и индустриски продукти, народне ношње и т. д. Штета што није више ћилимова и народних везова изложено, јер за те ствари публика у иностранству показује увек највеће интересовање. Каталог је врло укусно израђен.

Montevideo —- boinica

212