Jugoslovenski Rotar

~

то је оно за чим чезне сваки Американац. Дакако то је домена имућних људи. Скоро непосредно поред тог луксуза и благостања налази се неизрецива беда и сиромаштво. У једном предграђу зове се нека улица »Стрит оф форгатн мен« улица од света заборављеног човека. Ту траже људи преноћишта за 10 центи (5 дин.), људи без дома, људи који сваку ноћ негде другде пробаве. Тако има Њујорк, град чудеса, и својих тамних и жалосних страна.

У својој изложби Америка жели да прикаже сутрашњицу. Цела изложба је у том знаку, зато је и оваплоћена са »Нерисфилом« и »Трилоном«. Перисфил је огромна кугла »глобус«, а Трилон тространи обелиск.

i a a | a8

New York — Motiv sa Neboder Rockefeller svjetske izlozbe Building

Те грађевине имају симболички да прикажу овај свет који је, додуше, савршена и довршена целина, али који још увек све навише ка усавршењу тежи. Фонтане око тог глобуса у разним бојама и рефлектиране огледалима тако су постављене да се стубови који подупиру огромну куглу, не виде, те се човеку чини као да тај тлобус лебди у ваздуху. Ноћу опет пројектују се облаци на њега, а услед помицања истих изгледа као да се глобус окреће!

У унутрашњости приказује нам се визија метрополе будућности. То је красан модел града, опкољен радничким насељима и фармама без којих велики град не може да живи. Чује се глас из облака да се ту сваки рад без разлике једнако цени, те због тога и сваки човек дакако у том свету сутрашњице...

211