Jugoslovenski Rotar

JUGOSLAVENSKI GODINA VIL

1s. XI. 1 9 3 9:

ROTAR & anoie

UREDNIK: ING. RADOVAN ALAUPOVIĆ, GUVERNER 77. DISTR., ZAGREB, GJORGJICEVA ULICA BR. 9, TELEFON 60-72 IZLAZI SVAKOG 15-OG U MJE-

SECU — CIJENA GODISNJE DINARA 144 — BROJ DIN 12 “i>

PETO MJESEČNO PISMO

Dragi brate pretsjedniče. Dragi brate fajniče,

Drasa braćo rotari,

svi narodi ovoga svijeta. od onih u divljim prašumama 1 безkrajnim stepama do naprednih i prosvijetljenih, gajili su i gaje kult svojih mrtvih. Kad na oči pada vječni mrak koji neće nikada više razbiti svijetlo ovoga naSeg sunca, puca mračno carstvo sumnje i neizvjesnosti, nade i straha, a utvrdjuje se vjera da ima nešto što starost ne lomi, što bolesti ne grizu, što ne može da nestane. To je duša i život s onu stranu groba. I onda nije čudo da se prinose i najveće žrtve za ispokoj preminulih, da se slažu pjesme i molitve, kite grobovi, dižu spomenici. Kraljevska kći Antigona, u prvom cvatu mladosti, sahranjuje nesrefnoga brata, iako dobro zna da je čeka najstrašnija smrt. Ahil, najveći junak u Trojanskom ratu, predaje starcu Priamu mrtvoga sina da ga po zakonu i običaju zemlje svoje otpremi u Had, iako mu je Hektor ubio najboljega prijatelja.

Život s ovu i s onu stranu groba čvtst je i neprekidan lanac sto veze mrtve sa živima, prošlost sa budućnošću, predaje u baštinu mladima svu životnu mudtost i dugo iskustvo dalekih vremena, običaje i navike, jezik i pjesme, junačka imena kao i crne uspomene krvnika i zuluméara, radosti i žalosti, rane i nevolje, svijefle i mračne strane duše narodne. To je tradicija koja prezivljuje generacije i generacije, prelazi s koljena na koljeno, razvija se i raste, sve jednako obogaćujuć i popunjujuć istoriju narodnu.