Jugoslovenski Rotar

C

| + EDO MARKOVIĆ |

Kako je svima, nažalost, poznato, dana 18 decembra 1939 poSinuo je tragičnom smrću naš brat Edo. Pretsjednik beogradskog kluba brat Stevan Vagner odrzao je na njegovom grobu ovaj govor:

Beogradski Rotary Klub sa žalošću se prašta od svoga uvazenog člana-brata Ede Markovića. Za duboku žalost vezani su iskreni osećaji neizmerne zahvalnosti i dubokog priznanja prema čoveku i bratu koji je ceo svoj život sa uspehom posvetio služenju, i to služenju državi, zajednici i bližnjem, vodeći svakada samo računa o opštoj koristi, a nikada o svojoj.

Čovek od karaktera i časti, odmeren, ozbiljan, ali i pristupačan: obdaren prirodnim i mirnim sposobnostima; darovit, savestan i istrajan, kritičkog duha sa neverovatnom sređenošću i preciznošću, duhovit po prirodi sa veselim humorom koji je osvajao i privlačio, svestrano obrazovan, širokih pogleda i uvek čistih pobuda Edo Marković pretstavljao je izrazitu, voljenu i uvaženu ličnost u našem Klubu i celokupnom društvu. Redak je čovek kod koga je priroda obilje dobroga tako harmoniéno splela u celini kao kod pok. brata Ede.

U trenutku kada je on prekinuo sve konce koji su ga vezivali za ovozemaljski troSni Zivot, iza njega ostaju ogromna dela, usluge, koristi našoj zemlji i zajednici, koja će večito sa ponosom biti vezana za njegovo ime. On je za života podigao sam sebi spomenik svojim neumornim, plodnim i uspešnim radom. Klub je Rotara u Beogradu bio ponosan njegovim članstvom. Njegova ogromna aktivnost, bogšata uspesima na kulturnom, privrednom i nacionalnom polju ostaće za svakada zabeležena. Nikada zamo-

ren, nikada neraspoložen, uvek odan da se sa puno volje i predusretljivosti odazove na svaki poziv i rad za opšte dobro; uvek prvi ili među prvima, ali ne sa pozom i isticanjem već vrednoćom, znanjem, trezvenošću, čestitošću i ljubavlju bio je spreman za najviše Rotarsko načelo koristi koji drugome najbolje služi.

Zajedničko nam je svima sada osećanje da smo smrću Ede Markovića izgubili zaista velikos čoveka; porodica je izgubila divnog supruga, odnosno oca; prestala je da deluje jedna od onih osnovnih snaša na kojima počiva naš privredni i nacionalni 21vot, prestalo je da kuca jedno toplo, široko jugoslovensko i rotarsko srce.

Njegovo ime, njegov duh ostaće među nama večito, utešimo se time. Slava i večni pomen bratu Edi Markoviću!

330