Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BAČKA TOPOLA. — U mesecu decembru održana su četiri redovna sastanka sa prosečnom frekvencijom od 85.93% i jedan vanredni kao medjuklupski sastanak sa bratskim R. K. u St. Bečeju. — Držimo za dragu ı milu dužnost i ovim putem izraziti našu najtopliju zahvalnost za ono primerno, ljubazno i bratsko gostoprimstvo, koje su nam braéa i sestre ukazali prigodom našeg boravka u St. Bečeju. — Dne 19-05 je dr Lustig Zoltan odrzao jedno veoma interesantno predavanje pod naslovom: »Pravni položaj zakonite i nezakonite dece prema _ roditeljima«. Na ovom sastanku je rešeno da ce nas klub ove godine posuditi iznos od Din. 1.500.— na ime zimske pomoći podmlatku Crvenog Krsta u B. Topoli.

BITOLJ. — Održano je četiri sastanka. Na jednom od njih brat Tasa Tasić održao je neobično zanimljivo predavanje iz zvanja na temu »Zemljoradnja i mlinarstvo u Pelagoniji«. Pre oslobođenja Pelagonija je davala 4—5000 vagona pšenice godišnje, za 40 do 50% više nego posle ratova. Glavni razlog toj intenzivnijoj proizvodnji bio je nadzor sopstvenika zemljiSta — aga i begova. Dok u severo-eyropskim zemljama, manje plodnim od nase, zemljoradnik dobija 2—3000 kgr. pSenice po hektaru, naš seljak ovde jedva dobija 700 —1000 kgr. — Što se tiče mlinarstva, i njegovi poslovi su od oslobođenja na ovamo naglo opali, i to iz sledećih razloga: 1) zbog gubitka teritorije za plasman do Soluna i Albanije; 2) zbog toga što je podelom zemlje seljacima smanjena proizvodnja svega, a naročito Žitarica; 3) zbog stalnog plavljenja i zasipanja od strane reke Crne površina obradivog zemljiSta iz godine u godinu smanjuje se.

BRČKO. — U ovome mjesecu imali smo četiri klupska sastanka koji su dali prosječnu frekvenciju od 65.620%. — Na

ovim sastancima primali smo i odašiljali nedjeljne izvještaje kako domaćih tako i stranih klubova. — Braća su podnosila svoje referate iz zvanja, kao i izvještaje o stanju na domaćem i inostranom tržištu s obzirom na rafne Prilike koje vladaju u zaraćenim zemljama, i o posledicama koje te prilike izazivaju na našim tržištima u svim granama privrede. — U vezi s tim na jednome sastanku pročitan je članak dra. St. Popovića »Naša industrija i sirovi-

ne« iz kojega se je mogla vidjeti objektivna slika stanja sirovina i naše industrije u današnjem vremenu. — Brat Rudolf Trčka podneo je referat: »Moji utisci sa moga puta po Cesko-Morayskom Protektoratu«, dok je brat pretsednik Artur Padjen odrzao zanimljivo predavanje: »Moj lov na divlje svinje i lisice«, kojom su prilikom ustrijeljena 4 divlja vepra, a od ruke brata pretsednika 3 komada i jedna lisica. — Pošto divlje svinje prave velike štete siromašnim planinskim seljacima, uništavajuci im teškom mukom zasijane i obradene njive kukuruzom, jedinom hranom tih planinaca, otstranienjem ova 4 komada divljih veprova pomoZeno je mnogo tim siromašnim seljacima, — dok su istodobno imali i Božićne pečenice, jer je brat pretsednik meso istima podijelio. — Ostali sastanci bili su posvećeni drugarstvu, rješavanju tekućih klupskih pitanja, kao i nastojanju za povećanjem broja članova i održavanjem meduklupskih sastanaka sa Klubovima iz bliže okolice. — Iz Fonda Zimske pomoći u ovome mjesecu odjenuli smo 10-toro siromašne školske djece, dok smo iznos od 1.500.— Din. dali za Dječiju školsku kuhinju pri Osnovnim školama. — Istodobno je pomagana akcija oko ubiranja što veće svote od građana za dječije kuhinje. — Naš Fond zimske pomoći povećan je u ovomc mjesecu za Din. 190.50.

DUBROVNIK — Svršetkom mjeseca decembra navršena je prva polovica godine 1939/40. Rad u ovih 6 mjeseci u normalnim godinama moramo priznati, ne bi bio zadovoljavajući, ali obzirom na sadanju situaciju rad našeg kluba nije bio slab.

Braća su referirala o aktuelnim problemima, skoro na svakom sastanku iznašane su novosti iz zvanja, a zadnji заstanak u mjesecu posvećen je bio uglavnom novostima iz zvanja.

Tajnik je redovito obavještavao braću o novostima iz domaćih klubova, a pojedini referati iz:

The Rotarian, News Letters,

Paris Rotary i t. d. Mitteilungsblatt,

Prigodom božićnih blagdana primili smo veoma veliki broj čestitaka od raznih klubova u zapadnim državama Evrope. Kao rezultat sadašnjih prilika je, medju ostalim činjenica, da zadnjih mjeseci nijesmo imali ni jednog posjeta od stra-

339