Jugoslovenski Rotar

Klasifikacije.

Izvesni nazivi (termini) odabrani zbog njihove kratkoće i opisnosti upotrebljavaju se u Rotarstvu, da označe ove priznate delatnosti 1 nazivaju se klasifikacijom. Klasifikacija se smatra kao da je POZAJMLJENA svakom aktivnom članu, i njegovom aktivnom dopunskom članu.

Ustav kluba (čl. III, odeljak 3) predviđa da:

a) Aktivni članovi ovoga kluba treba da se klasifikuju u saglasnosti sa svojim dotičnim radnjama ili zanimanjima u kojima mora biti lično i aktivno zauzet u teritorijalnim granicama kluba.

b) Klasifikacija svakog aktivnog člana treba da odgovara glavnoj i priznatoj delatnosti radnje, društva ili ustanove, u kojoj je zaposlen, ili, ako je nezavisno zauzet u jednoj radnji ili zanimanju, onda njegova klasifikacija mora odgovarati delanju njegove priznate radnje ili zanimanja.

Najveći broj Rotary Clubova vodi liste o ispunjenim i neispunjenim klasifikacijama. Takva lista naziva se, Spisak klasifikacija (Roster).

Glavna delatnost ili služba društvu makoje radnje (firme) ili grupe (koncerna) u svrhe rotarske klasifikacije, jeste poslovanje te firme ili koncerna.

Nacrt o klasifikaciji — The Outline of Classifications. Da bi se jasnije utvrdio rotarski princip o članstvu, koji je ograničen klasifikacijom, kao jedna potreba za naučni i poslovni razvoj svakoga Rotary Cluba, i da bi se Rotarskom klubu dao koristan vođa u utvrđivanju sVOg spiska klasifikacija spremljen je jedan nacrto klasifikaciji.

U njemu su sve faze iz radnji, industrije, zanimanja i ustanova označene u vidu spiska kao MALE ili POJEDINAČNE klasifikacije, zatim su skupljene u grupe srodnih ili zajedničkih klasifikacija. (Kopije ovoga nacrta šalju se besplatno svakome klubu.)

Velike i male klasifikacije.

Naslovna zaglavlja za gore pomenute grupe, kao naprimer »AGRICULTURE — POLJOPRIVREDA«, naziva se VELIKA klasifikacija.

Ispod svake VELIKE klasifikacije sabrane su razne delatnosti, koje su u izvesnim zajednicama (opštinama) odvojene, posebne, kao da nezavisno u svemu funkcionišu u dotičnoj radnji, zanimanju, ili ustanovi. Ovo se nazivaju MALE klasifikacije.

To su klasifikacije, koje se POZAJMLJUJU — DODELJUJU rotarima.

U izvesnim slučajevima radnja jednoga čoveka može biti tako isključiva ili jedna jedina u dotičnoj zajednici, da ona obuhvata sve delatnosti navedene pod jednom velikom klasifikacijom. Ma da može izgledati, da je za njega logična klasifikacija, VELIKA klasifikacija, ipak se preporučuje MALA klasifikacija, da bi se svaka klasifikacija, koja bi se mogla podvesti pod isto služenje (službu), pa ma gde da se nađe, mogla biti izrazena u istoj terminologiji.

Naročito i jasno mora se razumeti, da se klasifikacije određuju radije prema aktivnosti ili službi zajednici nego li položajem dotične ličnosti. Drugim rečima, ako je jedan ¢ovek pretsednik neke banke, on se ne klasifikuje kao »Pretsednik banke«, već pod klasifikacijom »Ban-

11