Jugoslovenski Rotar

A rotari zajednica, i ona se bori protivu zala što ih stvara egoizam. Ne zastrašuje paklom, jer nije vera, ne predviđa ni kazne, jer nema silu zakona. Sa nagonom za dobro što ga ima u ljudima, i pozivom na savest, čuli smo malo čas, ocenu sa merodavnog mesta R. I.

Kako će se onda rotarstvo protivu egoizma boriti?

Boriti — ili sporazumeti...

W. Head, naš prošli pretsednik R. I. kaže povodom naše lozinke, da najviše uspeha ima onaj koji najbolje služi, »to nije samo deviza, to je prava istina«.

Doista: istina je da u poslovnim odnosima, gde se izmenjuju vrednosti, roba ili usluge s jedne strane, za novac s druge strane, ona strana koja bude zadovoljila drugu, može s pravom da se nada, da će joj taj ispravan postupak obezbediti i dalju vezu, dakle i druge nove koristi. Od prevare u poslu može se imati dobitak u zaradi, ali se istovremeno ima i šteta u gubitku mušterije. Slično važi i za druge odnose.

To već mnogi znaju i ponašaju se ispravno, ne zbog morala samo, već 1 iz računa. Poštenje se isplaćuje.

Ovo iskustvo koje sadrži naša deviza, treba preko rotarstva da stigne do svakoga, da ubedi svuda, da je za lični interes jednoga najvažnije ako i drugi nalazi svoju korist.

Stalnim nastojanjem da naš urođeni egoizam nauči šta je za njega najkorisnije, i da to širi po svetu, rotarstvo će ostaviti iza sebe svoje dosadanje granice i primiti na sebe ulogu učitelja za jedan prosvećeni egoizam.

Od uvek je za više ispravnosti vredilo trošiti truda. A tek u današnjem neuravnoteženom svetu...

»Ako mi, korisnici današnjeg sistema, ne možemo uveriti društvo, da je ideja individualne inicijative i u privatnom poslu dobra za društvo, tada se i mi i društvo izlažemo opasnostima haosa.«*) — Ovim priznanjem rotara Mc Faddin-a, jasno je rečeno koji krupan problem egoizam ljudi stavlja i pred rotarstvo.

S) Jugoslovenski rotar, novembar 1939, str. 207.

<

Molimo klubove da namire pretplatu za prvo četvrtgodište

80