Jugoslovenski Rotar

ODBORI R. I.

11. Odbori R. I. za 1940/41 dijele se na odbore za rotarske ciljeve i zadatke, ekstenziju, na regionalne odbore za ekstenziju: USCNB (U.S., Canada, Newfoundland, Bermuda) i CENAEM (Continental European, North African, Eastern Mediterranean region), zatim na odbore za statute, konvenciju, financije, investicije, omladinu, ¢asopis, pa na odbor za izbor predsjednika, odbor za savjetovanje sa International Auxiliary Language Association, savjetodavne odbore za Evropu odnosno Kanadu kao i na juznoameri¢ki za medusobnu saradnju rotary klubova.

12. Upravitelji rotarske zaklade: Pet past-presidenta R. I. upravljaju rotarskom zakladom prema propisima R. I. statuta XVII. Aktiva zaklade je oko 100.000 dolara.

O KONVENCIJI U HAVANI

13. Na ovogodisnjoj (1940) Konvenciji u Havani bile su zastupane ove zemlje: Argentina, Australija, Belgija, Bermuda, Bolivija, Brazilija, Ceylon, Costa Rica, Čile, Ekvador, Engleska, Finska, Honduras, Indija, Japan, Južnoafrička Unija, Kanada, Kina, Kuba, Kolumbija, Madžarska, Meksiko, Nikaragva, Nizozemska Indija, Palestina, Panama, Paragvaj, Peru, Salvador, Straits Settlements, U.S. A. i Venezuela.

14. Akcija konvencije u pitanju potpora: Odlukom (40-16) konvencije odobrena je akcija centralne uprave R. 1. da se 50.000 dolara od R. 1. kapitala upotrijebi u naročite svrhe, a za olakšanje patnji stradalim narodima, koje je izazvao ovaj svjetski konflikt. Također je odlučeno (40-17) da se osnuje potporni rotarski fond, kojim će se pomagati rotare i njihove porodice, koji su u nevolji uslijed ovog rata, a gdjegod se ukaže za to potreba.

15. Izbor predsjednika R. I. U skladu s odlukama donesenim na konvenciji u Clevelandu, 1939 god., izbor za čast predsjednika R. [. vrši se ili putem odbora za izbor predsjednika, ili putem samog nekog kluba odnosno na oba načina. Odbor za izbor predsjednika sastavljen je od 9 članova, a postavlja se u julu svake godine. Procedura je, ukratko, ova:

Odbor, 30 dana po svom osnutku, razašilje pozive klubovimačlanovima da dostave prijedloge za izbor predsjednika. Takvi se prijedlozi primaju u središnjem uredu R. I. tajništva do 31 decembra. Na sastanku tog odbora u mjesecu januaru vrši se izbor onog lica koje će biti predloženo za predsjednika R. I. na slijedećoj konvenciji. Druga lica mogu biti predložena za izbor predsjednika R. I. putem dostavljenih odluka pojedinih klubova-članova tajništvu R. 1., ali tako da te odluke o predloženim predsjednicima stignu najkasnije do 1 aprila. (Za detalje po tom pitanju vidi brošuru br. 12.)

17. Past-predsjednici. Dvadesetšest past-predsjednika R. 1. je još u životu, a tri su umrla.

18. Međunarodna skupština. Svrha međunarodne skupštine treba da bude sastankom za izmjenu misli i za utvrđivanje smjernica rada R. I. i njegovih klubova u narednoj godini donesenima zajedničkom saradnjom. Skupština se drži u toku tjedna pred konvencijom.

19. Godišnja konvencija. Prva konvencija bila je u Chicagu 1910 godine. Ovogodišnja konvencija održana je u Havani; posjet oko 3700 osoba. Ukupan broj glasova na konvenciji od 1940 god. iznosio je 3248.

82