Jugoslovenski Rotar

Na krajiškom vezu najviše nas privlači harmonija boja i jačina tonova i što sa odijelom sačinjava jednu ukusnu cjelinu i svaki komad za sebe pretstavlja jedan umjetnički objekat. Na to su iskusne vezilje mnogo pazile, vrijeme trošile i muku mučile, pronalazeći i vadeći boje od raznog korijenja, trava, cvijetova i plodova. Kad je trebalo one su znale da vješto isprepletu raznobojne konce, da kombinuju boje i tonove, da im daju nazive prema pitomom voću, mirisnom cvijeću, raznim pojavama u prirodi i svom duhovnom raspoloženju. Da izbjegnu oštre prelaze u boji i tonu, da postignu harmoniju i pravilno povežu ili odvoje pojedine šare, upotrebljavale su zlatne i srebrene žice i gajtane, da se tome moramo čuditi i diviti. Ako se — zbog materije i drugih razloga — u vezu i nije po nekad održavao izvjesni tradicionalni oblik, i gubio svoje značenje, — rijetko ćemo naići na dobar vez koji nije u odnosu sa glavnom podlogom boje potpuno sačuvao starinski raspored kolorita — jedno zdravo umjetničko shvaćanje i originalno izražavanje, — što je znak prefinjene narodne osjećajnosti i sinteza kolektivnog ukusa.

Makar da same vezilje nemaju apstraktnih pojmova za svoj rad, ipak je po narodnom shvaćanju vez emotivna umjetnička invencija ili kako kažu: — »Bistra pamet koja je mislila.« To potvrđuje i jedna pjesma koja kaže, kako je sultan korio sultaniju što i njemu nije lijepo otkala i izvezla košulju kao što je vidio na kmetu Pavlu. Žao sultaniji pa poručuje Pavlovici, da joj pošalje alat i pribor. Kmetovica odgovara da će joj sve poslati pa završava: — »A1! ti neću шта svoje, umi svoje ni pameti.«

Ali ove neuke vezilje nijesu znale da se, kao modernisti, o toj teoriji naučno i praskavim riječima izraze već samo svojim osjećajnim djelom. — A smisao i suština umjetnosti — veli Šopenhauer — jeste stvoriti umjetničko djelo.

*K

Adrese predsjednika i tajnika klubova našeg, distrikta

1. BAČKA TOPOLA (3854); utorak 20 h., Kavana Bakaji. Predsjednik: Rajković Mile, opšt. beležnik u Sekiću (uprav. služba). Poslovna i privatna adresa: Sekić (Tel. 1). Tajnik: Beniš Šime, dir. filijale Opšte priv. banke d. d. (bankarstvo). Poslovna i privatna adresa: Bačka Topola (Tel. 13).

2. BANJA LUKA (3662); petak 20 h., Hotel Palace. Predsjednik: Bocarić Špiro, slikar i dir. Etnograf. muzeja (slikarstvo). Poslovna adresa: Muzej Vrbaske banovine (Tel. br. 186). Privatna adresa: Vase Pelagića ulica. Tajnik: Boberić Dušan, uprav. gl. fil. Drž. hipot. banke (hip. kredit). Poslovna i privatna adresa: Glavna filijala Državne hipotekarne banke (Tel. 175 i 199).

3. BEOGRAD (3108); ponedeljak 20 h., Hotel Srpski Kralj. Predsjednik: Vojinović dr. Branislav, upravnik Narodnog pozorišta (Narodno pozorište). Poslovna i privatna adresa: Kraljev trg 13 (Tel. 28392).

87