Jugoslovenski Rotar

gosbavenski Rotar

UREDNIK: Dr. VIKTOR RUZIC yea IZLAZI SVAKOG 15-OG U MJEGUVERNER 77. DISTRIKTA Ce SECU - CIJENA GODIŠNJE SUSAK, PECINE 6b - TELEF. 4-94 Re DINARA 144 - BROJ DIN 12 GODINA VIII 15 IX 1940 ВКОЈ 3

DRUGO MJESEČNO PISMO

Draga braćo Когат!

Vrijeme ljetnih ferija je prošlo i sada treba da opet dođe do života u našim klubovima, da naši sastanci budu puni sadržaja a pobude koje dobijemo tamo da ne ostanu tek na riječima.

Svaki klub neka već sada imade svoj program, za ovu godinu izgrađen, koji treba i izvršiti — a gledajmo da budu naši klubovi što više u vezi sa javnošću, da ova upozna pravu bit rotarstva, da uvidi da od rotarstva može biti samo koristi a nikako štete, jer rotari kao takovi ne traže ništa od svoje sredine, oni žele samo da joj dadu što mogu.

U atmosferi povjerenja, koju moramo našim radom da stvorimo, moći će rad klubova biti još blagotvorniji za sredinu u kojoj živimo, te koristan po narod i državu.

1. Sastanak predsjednika i tajnika klubova sazvao sam za 12 i 13 oktobra u Beogradu. Molim da svi klubovi budu zastupani. Na radu tog sastanka mogu uzeti učešća i predsjednici klupskih odbora.

2. Predsjednik R. 1. Pereira savjetuje da povećamo u svakom klubu broj članova. I ako je to danas u našim krajevima zbog ekonomske krize nešto teže to držim da se naši klubovi tom pozivu neće oglušiti, te očekujem već u budućem mjesecu rezultate toga poziva.

3. Kako sekretarijat iz Zuricha saopćava trebao bi sastanak Europejskog Savjetodavnog Odbora (BAC) biti u drugoj polovini oktobra. Na tom sastanku trebao bi EAC predložiti centralnoj upravi kandidate iz Europe za direktore R. I. za god. 1941/42. Molim klubove u koliko imadu svoje kandidate da mi ih odmah predlože pri čemu treba da je kandidat pripravan i da imade dovoljno vremena da preuzme dužnost člana centralne uprave (direktor) R. I.

65