Jugoslovenski Rotar

»OVI ROTARI - SASTAJU SE I JEDU I...2«

Neki gost-govornik na jednom sastanku rece: »Ja se radujem Sto mogu govoriti na rotary sastanku, samo — osim činjenice da se rotari sastaju jedanput tjedno i da jedu — nemam pojma zašto postoje?« Na to mu jedan funkcioner kluba odmah objasni da rotary club postoji zato da u drugarstvu zbliži ljude koji žele:

Da usade ideal služenja (pažnju i pomoć drugima) koliko u međusobnim odnosima toliko u poslovnim odnosima, odnosima prema zajednici kao i u onim međunarodnim.

Da proširuju poznanstva i stvaraju uže drugarstvo s ostalim ljudima.

Da učestvuju u svakoj dobroj i korisnoj drugarskoj sredini.

Da znadu više o radu, problemima i uspjesima ostalih ljudi.

Da nađu policaj u želji za služenjem svojim drugovima i zajednici uopće.

Da dobiju širi pogled na svoj vlastiti posao i da gledaju na svoj poziv sa stanovišta služenja zajednici, a ne samo kao na sredstvo za svoju ličnu. zaradu.

I konačno, u širem smislu, da traže načina da sarađuju na unapređivanju međunarodnog razumijevanja, dobre volje i mira među ljudima.

Članstvo

Da bi organizacija mogla biti pretstavnikom različitih poslovnih interesa zajednice, rotary club izabire svoje članstvo na osnovu izbora od po jednog člana iz svake vrijedne i priznate vrste zvanja ili stručnog rada u zajednici. Dok izgleda da ovaj naročit plan izbora članova u klub imade jakih ograničenja, dotle on naprotiv prikupljanjem pretstavnika raznih vrsta rada, stručnih interesa i djelovanja u zajednici, stvara zamašnu osnovu međusobnog poslovnog razumijevanja i zajedničke saradnje u svakoj organizaciji.

Svaki član, kad pristupi, obvezuje se da će redovito posjećivati tjedne sastanke kluba, što znači: aktivno sudjelovanje, a ne samo plaćanje članarine. Izostanak od četiri uzastopna klupska sastanka, a koji nije opravdan, automatski prekida članstvo. Svaki se rotar ponosi у150kom vrednošću frekvence klupskih sastanaka. Od dobrog se rotara očekuje da će i na svojim putovanjima naći toliko vremena da posjeti sastanke rotary clubova gdjegod se nalazio. To mu se priznaje kao prisustvovanje kod sastanaka u svom vlastitom klubu.

Služenje u zvanju

U rotary clubu posmatra se svaki član ne samo kao pretstavnik svog vlastitog posla, nego kao pretstavnik izvjesnog zvanja. Time se dakle ima u vidu čitava profesija, poslovanje, vrsta trgovine ili obrta, kojoj on pripada, kao cjelina.

Rotar koristi svom klubu iznoseći na sastancima, i uopće pred svoje drugove, poglede i prilike svog poziva. On time koristi i svom zvanju potičući na bolje služenje i težnju višim idealima sve one koji su njime

192