Jugoslovenski Rotar

Iz dosadanjeg izlaganja videli ste u glavnome istorijat oko osnivanja Trg. Fonda i njegove Hipotekarne Banke, a sad da vidimo koje su to povlastice, koje su zakonski dobivene:

U čl. 2. Zakona o povlasticama stoji: »Ni za kakve dugove člana ulagača T. F. ne može se izvršiti naplata iz njegovog uloženog novca u ovaj fond. Naplata dugova može se izvršiti iz polovine prihoda — rente — koju on prima dok je živ. Ali iz rente, koju njegovi naslednici uživaju, ne može se izvršiti nikakva naplata njihovih dugova.

Za merilo koliko koji ulagač može ulagati u 7. F., služiće poreska stopa i to tako, da svaki ulagač može godišnje najviše triput toliko ulagati, koliko ukupno plaća sve vrste neposrednog poreza sa stalnim državnim prirezima, što se utvrđuje poreskom knjižicom.

Nu ova svota ne može biti veća od 1.000 dinara mesečno. Ko plaća toliko poreze da ne može uplaćivati mesečno najmanje 20 dinara, može mu se odobriti, da plaća ovaj najmanji mesečni ulog.«

Izmenom ovog člana od 28 marta 1931 god. usled promenjene vrednosti novca, najviše može jedan član uplatiti 5.000 dinara mesečno a najmanje 100 dinara.

Ovo je, gospodo, najvažnija povlastica, koju članovi ulagači u T. F. imaju. Kao što ste čuli, novac uplaćen u Fond ne može se ni za kakav dug uzeti, međutim od ulagača, dok su živi i ako prima penziju, može se za dug uzabraniti samo pola iznosa penzije a od naslednika ni to.

Pored ove povlastice, članovi fonda ne plaćaju porezu na prihode svog kapitala sve dok se ukapitalisavanje vrši, a kad počnu da primaju penziju, plaćaju i porezu.

Kraljevska vlada vrši stalan nadzor nad radom Trgovačkog Fonda preko svog komesara, koji prisustvuje svima sednicama.

Smtrao sam za nužno da vas toliko upoznam sa samim zakonom o povlasticama Trgovačkog Fonda i njegove Hipotekarne Banke.

A sad da pređemo na samo uređenje Trg. Fonda i na njegov rad na osiguranju penzija njegovih članova:

Po statutu Trgovačkog Fonda prema čl. 7 član tonda može biti:

a) svaki trgovac, koji ima radnju i protokolisanu firmu i nije pod stečajem ili pod isleđenjem za besčasna dela;

b) zastupnik trg. firme u samoj radnji;

c) poslovođe i trgovački pomoćnici;

d) trgovački posrednici, i

e) Fondovi činovnici, no oni ne mogu biti članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Po čl. 11 pravo na prihod — rentu (penziju) imaju član ulagač, žena i deca ulagačeva kao i roditelji ulagačevi a uživaće je po sledećem redu i u ovim slučajevima:

1) ulagač do svoje smrti;

2) posle smrti ulagačeve, žena i deca njegova na jednake delove i to: deca bez razlike pola do svoje smrti a žena do smrti ili preudaje;

3) kad žena umre ili se preuda, onda će njen deo penzije uživati roditelji ulagačevi do svoje smrti a posle njihove smrti deca ulagačeva na jednake delove bez razlike pola;

4) kad koje dete ulagačeno umre, onda se njegov deo penzije deli na jednake delove njegovoj deci a ako ih nema onda taj deo dele na jednake delove živa deca ulagačeva;

238