Jugoslovenski Rotar

pohabljeno deco«. Temu sestanku so prisostvovali tudi predstavniki mariborskih zdravstvenih in socialnih institucij. — Na sestanku dne 9 decembra je predaval brat pastprezident Rapotec o rotarskem gibanju v tujini ter o vsebini glasila »The Rotarian«. Brat Kac je kot tajnik »Krajnovicevega fonda« рогоса! о bozitnici ki jo je priredil klub iz tega fonda na 9 obmejnih Solah, kjer je bilo razdeljeno revnim ucencem nad 200 parov solidnih zimskih сеуljev v vrednosti 50.000 Din. Brat pastprezident Sabothy je ob tej priliki govoril o potrebi sodelovanja vseh bratov pri »Krajnovićevem fondu«. — Na našem sestanku dne 23 decembra smo komemorirali smrt velikega državnika in narodnega voditelja dr. Antona Korošca. Brat predsednik Vidmar in brat pastprezident Krejči sta poročala o poteku sestanka Rotary kluba Ljubljana, na katerem se nadaljevala razprava o akciji »Naša skrb za pohabljeno deco«. Brat Loos je predaval o svojem obisku v Budimpešti, kjer je imel opetovano priliko opaziti, kakšen izrendo ugoden vtis je napravil na madzarsko javnost nedavno sklenjeni prijateljski pakt med Jugoslavijo in Madzarsko. — Na sestanku dne 30 decembra smo slišali predavanje brata pastprezidenta Krejčija o njegovem potovanju na Madžarsko, potem pa je brat predsednik Vidmar iznesel bilanco našega dela v preteklem polletju ter je nato z željami za srečo in mir v novem letu zaključil sestanek.

NIŠ. — U toku meseca decembra klub je održao četiri sastanka. Na sastancima raspravljano je o pripremama za organizovanje distriktne konferencije.

Br. Dušan Vitorović održao je predavanje o temi »Država je pre sto godina određivala cene mesu i hlebu«.

Karitativan rad kluba sastojao se u izdržavanju jednog deteta u obdaništu Srpske Majke. Za Zimsku pomoć klub je priložio Din 2.000.

248

NOVI SAD. — Tokom meseca decembra usled praznika održana su samo tri sastanka. Na ovim sastancima uvodnih reči našeg pretsednika dr. Popova i tajničkih izveštaja koje su podnosili dr. Balabušić i ing. Milošević, održali su refrate odnosno predavanja rotari: ing. Danilo Kaćanski — mesec dana na vojnoj vežbi, impresije iz Pirota i okolice, i ing. Milošević o kovanom novcu i opticaju u dva nastavka sa diskusijom. OSIJEK. — Tokom mjeseca prosinca održana su 4 sastanka sa prosječnom frekvencijom 82.13%, dok je jedanaestero braće imalo 100% frekvenciju.

Dne 13 XII posjetio je naš klub guverner 77 distrikta dr. V. Ružić koji je tom zgodom održao predavanje o sadanjem stanju rotarstva.

Odrzana su ova predavanja: 6 XII 1940 dr. P. Uzelac: »O Emilu von Behringerux«, prigodom pedesetgodiSnjice o objelodanjenju seruma protiv difterije.

19 XII 1940 K. Dožudić: O našoj vanjskoj trgovini.

27 XII 1940 dr. P. Uzelac: 1) Izvještaj o radu stanice za suzbijanje raka. — Rad ove stanice, koja je djelo R. C. u Osijeku, ograničavao se na postavljanje dijagnoza i dava-– nje uputa. — U najskorije vrijeme biće na poticaj dr. J. Batorija nabavljen aparat za kratke valove, pa će se početi i sa terapijom.

2) Izvještaj o socijalnoj skrbi R. C. u Osijeku iz kojega se vidi, da je u god. 1940 u tu svrhu utrošena svota od Din 13.547.50.

PANČEVO. — U mesecu decembru održata su svega tri sastanka. Četvrti sastanak nije održat radi Božića. Na drugom sastanku brat Emil Kaćura pročitao je prevod odličnog članka iz novembarskog broja The Rotarian od Arthura Comptona: »Nauka kréi put«. Druga dva sastanka posvećena su drugarstvu i brigi za zimsku pomoć. Sam klub je