Jugoslovenski Rotar

odenuo potpuno dvanaestero siromašne dece, zatim je dao mesnom odboru za zimsku pomoć 1.000 Din. Za poplavljene poslato je R. C. Bréko 500 Din.

PETROVGRAD. — Nas klub je odrzao 4 redovna sastanka. Istog meseca je odrzan i peti vanredni sastanak, koji je bio posvecen proslavi 200-tog sastanka.

Na prvom sastanku odrzao je rot. dr. Matić Miša jedno aktuelno predavanje: O Vojvodi Vuku.

Na drugom sastanku je opet naš neumorni brat Miša održao jedno veoma lepo i uspelo predavanje: O Lazi Kostiću.

Treći i četvrti sastanak bili su posvećeni pripremi programa 200-tog sastanka našeg kluba. Na tim sastancima je bilo rešeno, da proslava — obzirom na današnje teško stanje — bude skromna, te klub nije poslao naročite pozivnice.

Naš klub je 28 XII 1940 proslavio svoj 200-ti sastanak. Proslavi su prisustvovale mesne vojne i civilne vlasti. Naročito nam je dragi gost bio osnivač i prvi sekretar kluba, rot. Bogoljub Milošević iz Novog Sada, koji je u svom govoru biranim rečima i punog zadovoljstva isporučio pozdrave Rotary kluba: Niš i Novi Sad.

Brat tajnik je izneo bilane rada našeg kluba ističući: da se naš klub sa svojom visokom frekvencijom drži na visini i da su se braća vazda svojski zalagala u ličnom, poslovnom i javnom životu za ostvarenje visokih rotarskih ideala. U svom pogovoru izložio je da rotar mora da bira etiku odgovornosti, jer on još veruje u opšti kontinuitet moguće harmonije i izjednačenja. Rotari treba da su topli ljudi, koji u sebi osećaju žar istinske vatre, ono nešto pokretno i stvaralačko. Iz njihovih dela treba da izbija žar njihova ubeđenja, njihove sraslosti sa mišlju i idejom za koju jednako rade i žive, koji bi hteli da nešto stvore i život pokrenu napred.

Na svima redovnim sastancima pročitani su izveštaji bratskih klubova, dok nezvanični delovi sastanaka bili su posvećeni negovanju drugarstva.

SARAJEVO. — U mesecu decembru odrzano je pet sastanaka, na kojima su podnesena saopštenja glaVnog sekretarijata i izveštaj o radu domaćih klubova. S obzirom na veliki značaj pojedinih predavanja održanih na sastanku pretsednika i sekretara kluba 12 i 13 oktobra o. god. na sastanku od 2 decembra 1940 donesen je zaključak da se na pojedinim sastancima podnesu паротеne na ta predavanja, te je izvršena raspodela među pojedinu braću, koji će podnositi referat o pojedinim tim predavanjima.

Na sastanku od 9 decembra pretsednik brat Vaso Ristić podneo je iscrpan osvrt na predavanje o osnivanju novih klubova i izboru novih čalnova od dr. Miloša Pavlovića. Na pojedinim sastancima pretresana su najaktuelnija pitanja, te su podnesena sledeća predavanja:

2 XII rot. Vaso Ristić: o značaju 1 decembra 1918 god.; 9 XII rot. Vaso Ristić: o autarhijama, a u vezi sa predavanjem rot. Valdemara Lunačeka, održanom u Rotarskom klubu u Zagrebu.

16 XII rot. dr. Vojislav Besarović: o formiranju Privrednog vijeća pri Drinskoj banovini.

16 XII rot. Muhamed Zlatar: o aprovizaciji opštine grada Sarajeva.

30 XII rot. Vaso Ristić: o stanju privrede u godini 1940.

U mesecu decembru frekvencija je iznosila 70%.

U fond za nevoljne sakupljeno 366 dinara.

SKOPLJE. — U mesecu decembru 1940 naš klub je navršio deset godina od svoga prvog sastanka. 500 sastanak je zato bio svečano proslavljen u subotu 21 decembra u obliku Ladies-night-a. Zbog izvanrednih prilika u kojima se nalazimo nije smatrano oportunim da se toj proslavi da veći publicitet i sjaj, ne-

249