Jugoslovenski Rotar

3. Neki naši klubovi pali su po broju ispod onog minimuma od 15 članova koji je potreban za Rotary Club. Molim te klubove da nastoje u dogledno vrijeme povećati broj članova.

4. Posjetio sam u ovom mjesecu R. C. St. Bečej, St. Kanjiža, Velika Kikinda i Petrovgrad, te sam prigodom tog puta sudjelovao kod intercity meetinga koji su priredili u Subotici klubovi Bačka Topola, Sombor, Stara Kanjiža i Subotica.

5. Ovogodišnja konvencija R. I. održaje se ove godine u Denver-u, Colorado (USA) dne 15—20 juna.

6. U mjesecu decembru bila je prosječna frekvenca distrikta opet ispod 70%. Molim sve predsjednike da upozore svu braću da imadu redovito posjećivati sastanke.

Sa srdačnim rotarskim pozdravom

Dr. Viktor Ružić, guverner 77. distrikta R. I.

ISPRAVI U POPISU ČLANOVA (prilog »Jugosl. rotara« br. 6)

Cuprija-Jagodina-Paraéin (str. 8 red. 15) treba dodati: Svi se sastanci odrzavaju u 20 sati.

Novi Sad: promijenjen je dan sastanka — umjesto petka odrzaje se srijedom.

Zemun: treba izmijeniti naslov rot. Cedomira Dordeviéa, koji glasi Beograd, Metohiska ul. 50.

R. C. ZEMUN moli da se svu postu za klub adresira: Dr. Mirko Balabusié, Novi Sad, post. fah 202.

x ALKOHOLIZAM I NJEGOVE POSLEDICE

Dr. Andra Nikolié, R. C. Beograd

Hroničan alkoholizam jako je raširen u celome svetu, i prestavlja socijalno zlo o kome moraju voditi brigu ne samo lekari, pojedina društva, već i država. Cilj moga današnjega predavanja ne može biti da vam u celini iznesem pitanja alkoholizma, za koje bi mi trebalo mnogo više vremena, već da vam u kratko iznesem neke važnije strane toga pitanja. Ako pri tome prekoračim vreme uobičajeno za ovakva predavanja, molim da me s obzirom na važnost teme, izvinite.

Većina ljudi nisu u stanju da popiju više nego što podnose, jer pri tome osete izvesne neugodnosti i teškoće koje ih sprečavaju da dalje piju, dok pravi alkoholičari mogu uvek više da popiju nego što bi mogli da podnesu, ta ih količina opija, ali oni piju i dalje, i uopšte neznaju kada je dosta.

Prema tome mogli bismo u pogledu alkoholičara dati sledeću definiciju: »alkoholičar je omaj koji po navici više pije nego što podnosi« ili što je još tačnije »koji MOŽE više da popije nego što podnosi«.

222