Jugoslovenski Rotar

go je sve obavljeno u intimnome krugu. Obradovao nas je i veoma zaduzio naS kumovski klub Beograd iz čije sredine su nam došli kao zvanični delegati braća dr. Vojinović, ovogodišnji njihov pretsednik i naš past-pretsednik iz god. 1933-34, i dr. Kujundžić, počasni član Beogradskog R. C. koji je bio jedan od posljenika prilikom osnivanja našeg kluba. Obojica su održala krasne govore na našoj proslavi na kojoj je u ime našeg kluba govorio br. pretsednik Hadži-Dragi Patrnogić. Naš Guverner, past-guverneri braća dr. Krejči, Stevan Pavlović, dr. Slokar i ing. Alaupović, kao i više bratskih klubova, počastili su nas svojim čestitkama. Naš sastanak je neobično lepo uspeo. Zahvaljujemo ovim putem na čestitkama.

Tokom meseca vođena je na redovnim sastancima obimna diskusija povodom važnih i aktuelnih socijalnih i privrednih pitanja sa naročitim obzirom na prilike i interese našeg grada.

Preko R. C. Brčko poslali smo za poplavljene 1000 Din.

SOMBOR. — Na prvom sastanku je rot. Stanojević opširno referisao interesantne članke »The Rotariana« što su usled svoje aktuelnosti braća sa vrlo velikim interesovanjem saslušala. Zatim su pretresane pripreme za doček Guvernera i program za idući sastanak. Odboru za podizanje spomenika dra Laze Kostića u Somboru odobreno je 200 Din a nastradalima od poplave u Brčkom 500 Din.

Sastanak 12 XII bio je posvećen zvaničnoj poseti br. Guvernera. Pretsednik br. Kristoforović pozdravio je biranim rečima br. Guvernera i izložio mu je u glavnome današnje stanje i smernice rada u klubu, predavši mu poklon kluba.

Br. Guverner u dužem govoru osvrnuo se na stanje rotarstva kod nas i u Evropi uopšte, i na kraju se zahvalio na pažnji ukazanoj prema njemu.

250

Zatim je izvršen srećan prijem br. Miloša Stanojevića direktora ovd. učiteljske škole, bivšeg člana R. C. Petrovgrada, koga je rot. dr. Milenko Petrović u vrlo lepom govoru prikazao naročito — s obzirom na njegov dosadanji nacionalni rad.Sva braća su sa velikim oduševljenjem prigrlili rot. Miloša Stanojevica. Rot. Stanojević sa dirljivim rečima zahvaljuje se na toplom prijemu, obećavši, da će i u ovoj sredini nastaviti svoj rad sa istim oduševljenjem, koji je toliko bio cenjen i u Petrovgradu, te predaje album Е. C. Petrovgrad, kao poklon svog dosadanjeg kluba.

O našoj akciji za zimsku pomoć, te na ostalom polju karitativnog rada dao je iscrpan prikaz rot. Altman, dok je rot. Stevanov govorio o petogodišnjem planu i programu zimskog tečaja domaće radinosti, koji je već i do sada pokazao vrlo lepe rezultate. Njegovo stručno obrađeno predavanje izazvalo je veliku pažnju.

Rot. Balog je na kraju pročitao svoju vrlo uspelu kozeriju o ravnopravnosti u rotarstvu, što je često puta prekidano burom smeha.

Sastanak 17 XII posvećen ie našim sestrama. Rot. Miler je pročitao predavanje »Problem dece i roditelja« te se na kraju ispostavilo, da је to predavanje već održala naša nova sestra Mileva Stanojević u R. C. Petrovgrad, te je to predavanje trebalo da donekle prikaže dosadanji rad naše sestre Mileve. A da bi se čulo i nešto naučno rot. Balog je pročitao svoju studiju »O spletkama« na čemu su mu naše sestre najviše aplaudirale.

27 XII održan je sastanak u stanu rot. Gernera, gde smo proslavili njegov imendan Sv. Jovana. Uz bogate trpeze, odličnog pića i još boljeg raspoloženja br. pretsednik toplim rečima pozdravlja slavljenika, te između ostalog reče:

Pored verskog slavlja danas slavimo i Jovanov imendan. I taj imendan ima još i naročiti značaj, mo-