Jugoslovenski Rotar

u našoj sredini pretsednika bratskog somborskog kluba rot. Ivana Kristo-

forovića i našeg starog prijatelja rot.

Beniša Šimu, tajnika našeg kumčeta, bratskog kluba Bačka Topola. Na tom je sastanku održao naš pastpretsednik dr. Ladislav Lipozenčić

predavanje o ustrojstvu i radu Akcionog odbora zimske pomoći kraljevine. Jugoslavije, „upoznavši

nas ujedno ı radom tog odbora, kojega je član, u Subotici. Rot. dr. Popović Đura, potpretsednik, pročitao je svoju raspravu »Sila i pravo«, koja je štampana 1989 u Beogradu (Arhiva za pravo i društvene nauke). Večera je protekla u dobrom raspoloženju i nadamo se, da je brat Guverner ponio dobre utiske iz naše bijele Subotice.

Na sastanku od 18 decembra govorio nam je brat pretsjednik dr. Pavlović o paktu prijateljstva, koji je 11 o. mj. potpisan u Beogradu između naše države i Madžarske, čemu se mi rotari, koji se vazda zalažemo za mirno sporazumjevanje među narodima, radujemo, a to ı tim više, što je naš klub u proteklim godinama živo sarađivao na Uuspostavljanju tih odnosa.

U klubu smo raspravili zakašnjavanja vozova i uzročnike toga, kao i stanje auto klubova.

Bratskom klubu Brčko doznačili smo prilog od Din 500 za pomoć postradalima od poplave, dok smo čestitanja o Božiću i Novoj godini otkupili prilogom od Din 1000 ovdašnjem »Dobrom Delu«, koje je osnovano po našem klubu i već niz godina ishranjuje sirotinju „našega grada.

SUŠAK. — Tokom mjeseca održana su bila samo tri sastanka, budući da je zadnji sastanak padao baš na dan Božića. Na sastanku od 11 decembra pročitao je brat tajnik Turina „predavanje brata baruna Turkovića: »Rudarstvo u Bosni«. Na sastanku od 18 decembra pročitao je brat Turina članak iz »Izbora« »Amerika je drugčija od Evrope«, koji je baš za današnje prilike vrlo aktuelan. Na sastanku od 11 decem-

252

bra podneo je brat Mario Mikuličić opširan referat o zanimljivostima iz rada domaćih klubova. Na istom sastanku referirao je brat pretsjednik Božidar Švrljuga o stanju rotarstva u cijelome svijetu, posebno pak onoga u Evropi, prema zadnjim biltenima iz Chicaga i Ztiricha. Tokom mjeseca održano je nekoliko vrlo interesantnih debata, kao o uvađanju socijalnog prireza u našemu gradu, te o bogatstvu ruda u Bosni, povodom gore pomenutog predavanja brata Turkovića. U vidu širenja naše karitativne akcije, klub je doprineo Din 1000 za Srednjoškolsku prehranu u Sušaku, kao ušteđenu svotu, povodom toga što i ove godine nijesmo slali čestitke za Božić i Novu godinu. Nadalje klub je siromašnom studentu u Zagrebu doprineo i za ovaj mjesec daljnjih Din 500 za nastavak studija. Za akciju kluba u Brčkome za pomaganje postradalih od poplave, naš je klub doprineo Din 1000. Za nevoljne sabrano tokom mjeseca Din 1896.

VARAŽDIN. — U mjesecu decembru održana su četiri redovita sastanka (523—526) sa postignutom prosječnom frekvencijom od 81.82 posto. 11 braće imalo je 100% -tnu frekvenciju.

Prvi sastanak je bio posvećen drugarstvu. Ovaj je sastanak održan u vinogradu brata D. Rotanića uz sudjelovanje gostiju.

Ostali sastanci bili su ispunjeni radnim programom kluba, pa je tako na drugom sastanku održao predavanje brat Dragan Grims: Finska — zemlja športa; na trećem sastanku održao je brat ing. Friedlander referat iz predavanja rot. dr. V. Lunačeka R. C. Zagreb »O autarkiji«, a na četvrtom sastanku dao je brat prof. V. Deduš referat iz predavanja rot. dr. F. Stele-a: »O MeStrovicu«. U ovom mjesecu je klub uz redovitu mjesečnu potporu Studentskoj menzi i jednom talentu dao svoj doprinos za siromašnu štrigovsku školsku djecu, te za prehranu umjesto božićnih čestitaka.