Jugoslovenski Rotar

VELIKA KIKINDA. — Tokom meseca decembra održano je 5 sastanaka, i to: 215, 216, 217, 218 i 219, sa prosečnom frekvencijom od 68.88 posto. 6 braće su imali 100% frekvenciju. Tokom meseca održali su predavanja rot. Bukur Dušan o temi »Značaj i upotreba predivih biljaka« i rot. Nemet Đura o temi »Kolonijalna roba«. Osim toga na sastancima redovno su čitani izveštaji domaćih bratskih klubova. Sto se tiče karitativne akcije, tokom meseca nabavljeno je 18 pari cipela, i podeljeno među siromašnim učenicima osnovnih škola; rotary klubu Brčko poslato je Din 100 za postradale od poplave; nadalje određena je pripomoć od Din 200 jednoj siromašnoj studentkinji. Za nevoljne skupljeno je Din 259.50.

VRŠAC. — Tokom meseca decembra održana su 4 sastanka sa prosečnom frekvencijom od 76.65%.

Na sastanku od 17 decembra brat dr. Gluščević je održao vrlo interesantno i za naS kraj vazno predavanje sa temom: Trahoma i njeno lečenje u Vojvodini.

Na ostalim sastancima pretresana su pitanja zimske pomoći i gradu je poslato 1500 Din kao prilog Rotary kluba za gradsku zimsku pomoć u mesto uobičajenog odevanja siromašne dece.

Bratskom klubu u Brčko upućeno je 200 Din za postradale od poplave, a bratskom klubu u Bitolju 300 Din za postradale od bombardovanja. Na sastancima čitani su izveštaji bratskih klubova, održavani su referati iz zvanja i pretresana su lokalna pitanja i opšte situacije.

Za nevoljne tokom meseca sakupljeno je 185 Din.

VUKOVAR. — Nas klub je u mjesecu prosincu odrzao 5 sastanaka od kojih su najznačajniji bili 422, koji se održao u stanu brata Steve Maksimovića, a koji je bio posvećen drugarstvu, te 424 sastanak prigodom službenog posjeta brata Guvernera našem klubu. Predavanja iz

zvanja održali su: rot. dr. Gruber Franjo »O bračnom pravu«; isti je predavač održao predavanje 1 o temi »Rotarstvo i današnjica«. Rot. Maksimović Tomo i rot. Baum Simon održali su predavanje iz zvanja паročitim ozbirom na današnje prilike. U ovom mjesecu klub je podario 11 pari cipela za siromašne učenike ovdašnje realne gimnazije.

ZAGREB. — Na prvom redovitom sastanku u mjesecu decembru raspravljeni su prijedlozi upravnog odbora. Primljeno je, da se prigodom božićnih praznika isplati raznim humanitarnim društvima svota od dinara 10.000.

Predložit će se Rotary klubu Beograd, da se međugradski sastanak Beograd—Zagreb održi 18 januara 1941 u Zagrebu.

Klub neće postavljati kandidata za guvernera za rotarsku godinu 1941/42.

Na sastanku od 9 decembra održao je predavanje rot. ing. Radovan Alaupović o temi »Novo pogonsko sredstvo«, u kojemu je predočio karakteristike dvaju kemijskih ргоdukata t. j. etilnog i metilnog alkohola i njihovu upotrebu kao goriva Za pogon motora.

Na sastanku od 16 decembra imali smo gosta-predavaéa. G. ing. Mihovil MaroSevié iznio je u predavanju »Naše sirovine, naša industrija i javni radovi u vezi s njima« SVOje poglede o važnosti intenzivnog iskorišćenja vlastitih sirovina u finalne proizvode putem vlastite industrijske obrade radi poboljšanja životnog standarda ı zaposlenja prirasta našeg naroda.

U improviziranom referatu govorio je rot. ing. Fedor Jamnicky na sastanku od 23 decembra o »eksplozivnoj bombi«, vrstama eksploziva i razornom djelovanju bombe.

Na sastanku od 30 decembra, zadnjem u prvom pologudistu rotarske godine 1940/41 izvršeno je primanje u članstvo kluba g. ing. Otona Kaan-a, bivšeg člana Rotary kluba Slavonski Brod.

253