Jugoslovenski Rotar

radi relativno slabog industrijskog razvitka naše zemlje malena. Izvoz, kao što je to prije bilo, je uslijed novih načina dobivanja istoga sintetičkim putem u drugim državama isključen. Produkcija metilnog alkohola naših destilacija drva iznosi oko 12.000 hektolitara, a potrošnja 3—4000 hl. Ostaje dakle 8—9000hl neupotrebljenog metilnog alkohola. Zakonskim uvođenjem jedne smjese kao što je posljednja uvedena, potrošnja benzina, koja iznosi godišnje 150.000 hl, smanjila bi se za 45.000 hl, za koju bi se sumu povećala potrošnja metilnog i etilnog alkohola. Ako se uzme omjer etilnog i metilnog alkohola prema navedenoj smjesi, to bi otpalo na etilni alkohol 36.000 hl, a na metilni alkohol 9.000 hl. Na taj bi se način produkcija etilnog alkohola povećala za 36.000 hl (maravno bi se industrija špirita morala pokraj povišene produkcije pobrinuti za nabavu sprava za produkciju apsolutnog etilnog alkohola), dok bi se istodobno proširio onaj dio metilng alkohola, koji naše destilacije već sada moraju neprestano proizvoditi, a nije im moguće isti iz gore navedenih uzroka potrošiti

Iz svih navedenih razloga, a ogledajući se i u ostale zemlje, vidi se, da i potreba naše zemlje zahtjeva što brže zakonsko rješenje DVOg pitanja, a potreba naše industrije iziskuje, da se kod ovog rješavanja uzmu u obzir etilni i metilni alkohol, odnosno produkti naših najvećih industrija organskih spojeva t. j. fabrikacije špirita i suhe destilacije drva. Time bi se pored proširenja industrije špirita potpomogla još jedna jako važna grana industrije, a to je destilacija drva, koja osim proizvodnje produkata drvene žeste može da dade zemlji i druge nenadomjestive sirovine, koje mogu poslužiti u slučaju rata za obranu zemlje (aceton za bezdimni barut, sirćetna kiselina, metilni acetat, kreozot i dr.). Ovim riješenjem bi potpomogli rad ove grane industrije kod nas, koja se inače nalazi u teškom stanju radi konkurencije drugih industrijski razvijenijih država, koje su pomoću velikog kapitala uspjele, da stvore nove sintetičke metode za dobivanje ovih produkata, čime su smanjile njihovu potrebu na svjetskom tržišta i prisilile ovu granu naše industrije, da potraži upotrebu svojih produkata u zemlji samoj i time spase mogućnost svoga opstanka.

Svrha ovog mog prikaza bila je ta, da vam što popularnije predočim karakteristike dvaju kemijskih produkata t. j. etilnog i metilnog alkohola, koji, i ako ne potpuno, ono barem djelomično osiguravaju izvore domaćih goriva za pogon motora.

ISPRAVKE

U »Jugoslavenskom Rotaru« na str. 222 (br. 7) redak 23-ći treba da glasi:

R. C. NOVI SAD moli da se svu poštu za klub adresira: Dr. Mirko Balabušić, Novi Sad, pošt. fah 202 (a ne R. C. Zemun kako je to bilo omaškom štampano).

U Popisu članova (prilog »Jugosl. Rotara« br. 6) na str. 20 treba da se ispravi dan sastanka R. C. Pančevo:

R. C. PANČEVO ima redovne sastanke sredom u 20 h. u Pivari Weifert

284