Jugoslovenski Rotar

broj članova sa svojom porodicom i gostima, izvesan program bio je pripremljen i veče bi prošlo u najboljem raspoloženju. Međutim, ove godine, poseta je bila znatno slabija, šta više slaba i za obične sastanke, ali blagodareći braći Drag. Prici, Gojku Gjermanoviću i dr. Andri Nikoliću, koji su umeli da stvore raspoloženje i da ga održe, svi su se osećali veoma prijatno.

U ponedeonik, 20 januara, održan Je 603 sastanak, u stvari prvi redovni sastanak u ovoj kalendarskoj godini. Brat Drag. Pavlović raduje se što Je jedan naš brat, dr. Milan Protić, postavljen za ministra za snabdevanje i ishranu. Ujedno referiše da je rotar Esteban Ivović, čilenski poslanik na našem Dvoru, napustio našu zemlju, na putu za svoju domovinu, oprostivši se sa pretsedništvom kluba. Rotar Ivović, koji je bio čest gost našega kluba, stekao je u njemu puno simpatije.

Predavač na tome sastanku bio je brat Đorđe Mijić, koji je govorio o novome predlogu zakona o bankama, o njegovim glavnim odredbama, upoređujući ih sa nekim stranim zakonima. Posle predavača uzeli su učešće u dužoj diskusiji, koja se razvila, braća Nikola Stanarević, Drag. Pavlović i Aron Alkalaj. Poslednji sastanak u mesecu održan je na dan Sv. Save, usled čega je ı frekvencija bila nešto slabija nego obično. Na ovom sastanku brat Drag. Pavlović dao je kratak nekrolog pok. brata Hanamana iz Zagreba, a ceo klub ustajanjem i »Slava mu!« odao mu poslednju poštu. U nedostatku predavača, brat Dragutin Prica umoljen od pretsednika dao je jedan kratak stručan i jako interesantan pregled strategijskog položaja pomorskih sila u Sredozemnom moru, što je sa najvećom pažnjom saslušano.

BITOLJ. — Članovi uprave obišli su uoči pravoslavnog Božića lica koja su posredno osetila događaje od 5 novembra prošle godine. Podeljeno je na 39 mesta 8.750 dinara

286

(100 do 500 dinara po porodici) od priloga poslatih nam od bratskih klubova.

Za sakato dete o kome želi da se stara R. C. Beograd, čeka se na popovratak iz skopske bolnice gde se deca ranjena od bombi nalaze na lečenju.

Na poslednjem sastanku primljen je za novog člana brat Miličko Šoškić, v. d. upravnika filijale Narodne banke u Bitolju, sa klasifikacijom »emisiono bankarstvo«.

BRČKO. — U mjesecu januaru o. god. imali smo pet sastanaka, koji su dali prosječnu frekvenciju od 60%, jer je dobar dio braće proveo Božićne praznike u lepoj Sloveniji i UŽIVaO U zimskom sportu. Na sastancima uz bratsko drugarstvo razvijala se je diskusija o novostima iz zvanja i međunarodnih događaja. Naša akcija za pomoć poplavljenim u ovom mjesecu pomognuta je i od Rotary Cluba: Dubrovnik, Novi Sad i Osijek, pa su u ovu svrhu naši bratski klubovi dopriniJeli Din 8.100.— koja je podijeljena najpotrebnijima. Brat ing. Danilo Lazić održao je na sastanku od 3 januara o. god. predavanje o »Danskoj i njenoj poljoprivredi«, koje je predavanje od braće i sestara sa velikim intersovanjem saslušano. Klub se je izjasnio da će pomoći kandidaturu za distr. Guvernera brat dr. Vojislava Besarovića (R. C. Sarajevo).

DUBROVNIK. — Ovog mieseca održali smo 5 sastanaka. Svi sastanci bili su iscrpljeni novostima iz zvanja i prilikama na međunarodnom polju, a koji su bili osobito interesantni obzirom na aktuelnost dogođaja.

KARLOVAC. — U ovom mjesecu imao je klub samo 3 sastanka, jer je 6 I bio katolički blagdan Sveta tri Kralja. Poprečna frekvenca bila је 75.63%. Za nevoljne sakupljeno je Din 340.—. Ovaj mjesec je održano i samo jedno predavanje, jer