Jugoslovenski Rotar

smo bili zaokupljeni radi proslave našeg 300-tog sastanka, a slavio је i brat Nome svoje odlikovanje ordenom Sv. Save, pa su uslijed toga otpala najavljena predavanja.

13 o. mj. slavio je brat Nome odlikovanje Sv. Save IV stepena, i pozvao svu braću da budu njegovi gosti. Svečar bio je viSe puta pozdravljen, kojom prilikom su isticane naročito njegove vrline, kao i to, da je on kao Norvežanin zaista 1 zaslužio podijeljeno mu odlikovanje za njegov savjestan rad na privrednom polju kod nas.

25 о. гај. proslavio je naš klub klub svoj 300-ti sastanak, na kojem su зцајејоуаје 1 sestre. Nažalost svih nas, povodom smrti milog i poštovanog brata Franje Hanamana, nije mogao biti zastupan naš kumovski klub Zagreb. Ispričao se također i brat guverner kao i brat ing. Fedor Jamnicky kao naš prvi predsjednik i jedan od osnivača našega kluba. Proslava je bila skromna, ali zato iskrena te je provedena u vrlo ugodnom raspoloženju do iza 2 sata u noći. Na ovom sastanku održao je predavanje brat Mr. Ph. Navratil o temi »Rezultati kemijske nauke«. Predavač je jezgrovito i poučno iznio historijat kemijske nauke, pa je za interesantno predavanje bio nagrađen jakim pljeskom. Taj naš prvi Ladiesnight u ovoj godini uspio je na sveopće zadovoljstvo, pa je tom prilikom istaknuto bilo da se sastanci sa gospođama češće drže, što su naročito dame rado i veselo pozdravile.

Kao obično do sada, tako je i ovog mjeseca bilo držano izvještavanje o vanjskoj situaciji po braći ing. Zugčiću i dru Lipovšćaku.

Kod ispitivanja frekvence kluba kao ı pojedine braće, ustanovljeno je da jedini brat Mr. Ph. Ivo Navratil imade kroz cijelu prošlu godinu 1940-tu 100% -tnu frekvencu. Tim povodom čestitali su svi _ prisutni bratu Navratilu, a predsjednik je naglasio da se ugledamo u brata Navratila.

Ovog mjeseca posjetio je naš klub dva puta brat Širca iz R. C. Zagreb,

te je bio srdačno pozdravljen, a tom prilikom bio je zamoljen da isporuči svoj braći bratskog kluba Zagreb naše iskrene i srdačne роzdrave. Bracu sa 100%-tnom frekvencom naveli smo posebno, a imade ih 15.

KRANJ. — V mesecu januaru je imel nas klub 4 sestanke, ki so bili vsi dobro obiskani, saj iskazuje 10 bratov 100% frekvenco, med tem ko se trije bratje radi bolezni niso mogli udelezevati sastankov.

Iz tajniskega porocila je razvidno, da smo poslali obmejnim Solam Marija Snezna in Kapela 33 parov cevljev in vecjo kolitino perila, u skupni vrednosti Din 12.472.—.

Brat Sire Franjo, ki se je vrnil iz svojega potovanja v Rusijo, Каmor se je Sel kot delegat naSe tekstilne industrije pogajat za nakup bombaza, nam je obSirno poroéal o svojih vtisih iz tega potovanja. Že sama vožnja iz Kranja preko Sofije, Varne, Odese v Moskvo je trajala 8 dni. — Pojasnil nam je s slikami in načrtom Moskve razvoj tega miljonskega mesta in nas seznanil z njegovo arhitekturo in kulturo ter z delom in ustrojem večje tekstilne tovarne in tiskarne. Pogajanja za bombaz, kateremu so dali Rusi čisto svojo klasifikacijo in sicer po zrelosti in jačini vlakna, so bila ugodno zaključena, tako da nam bodo dobavli v celoti okrog 4.000 ton v skupni vrednosti 2 miljona dolarjev.

Na drugih sestankih smo razpravјап о vseh današnjih aktuelnih vprašanjih in problemih, pa tudi o ekstenziji našega kluba.

U pušco za dobrodelne namene smo nabrali Din 502.50.

LESKOVAC. — U mesecu januaru održano je pet sastanaka, nažalost sa dosta slabom frekvencijom, koja nije posledica slabog posećivanja sastanaka već posledica konfiguracije članstva kluba, koji su većinom poslovni ljudi, pa se vrlo često dešava da je veći broj člano-

287