JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA ~ TOME 43

DK 664.85.2833

laza renee nr a CO Ir Er E IT GOO III EA a III a a O Ia Krajnji rok Za _dostavljanje primedbi: 1 jun 1957. \ 1 Opseg 5 Pakovanje Ovaj predlog standarda odnosi se na gotov pro- Sušene maraske pakuju se u kartonsku ili drizvod od sušene višnje — maraske, neposredno venu ambalažu, ili u drugu podesnu ambalažu upotrebljiv za ishranu. koja. nije štetna po zdravlje i to u sledećim: količinama: O. Definicija — 100 do 1000 g neto težine u kartonske kutije ili celofanske ese, ili u ambalažu od papira Sušene maraske su proizvod dobiven sušenjem impregnisanog voskom ili u druga podesna i svežih, zdravih plodova višnje maraske, odgova– po zdravlje bezopasna pakovanja, rajućim postupkom: do takvog stanja u kome su — 5, 12 1/2 i 25 kg mu čiste drvene samduke obloone podesne za duže čuvanje. žene celofanom ili u kartonske kutije oblo-

žene celofanom.

2]

Tehnički propisi JBIEIR » 6 Smeštanje i čuvanje 35 Sušene višnje — maraske moraju imati. karakte- J 3J rističan kiseli ukus i miris višanja koje su upo- . Tr. MU _JEL:e Je frebljene za ovaj proizvod, kao i Ccrveno-crnu 6.1 Sušene višnje-maraske smeštaju se i čuvaju u

O

| boju. | hladnoj, čistoj, suvoj, dobro provetrenoj pro-

: storiji, zaštićenoj. od neposrednog dejstva sun-

O:0 Sušeme višnje maraske ne smeju biti plesnive i čanih zrakova i mraza, odvojene od namirnica oštećene štetočinama, ne smeju sadržavati in- sa stranim zadahom: i podložnih: plesnivosti.

sekte i larve, ili biti zagađene drugim mehaničkim i biološkim. primesama; me smeju imati i nikakav stran miris. { Rok garancije

353 Višnje se suše cele, bez eteljki. 0 . : : o S = i ) Alo se proizvod čuva na načim predviđen u tač.

3.4 Po završenom sušenju maraske ne smeju imati 6 ovog standarda proizvođač garantuje za kvaliviše od 15", a prilikom čuvanja najviše 19%/o tet proizvoda u originalnom pakovanju 12 mevode. seci od dana proizvodmje.

3.5 Sušene maraske makmadmim kvašenjem moraju pokazivati organoleptička svojstva svežih: Vi- 3 Proveravanje kvaliteta šanja. .

3.6 Sušene maraske, potopljene u. čistu hladnu, vodu, Proveravanje Rcvaliteta vrši se prema JUS moraju da prime punu količinu vode koja je su- E.H3.005.

šenjem:i bila otstranjena.

a: Dopušta se prethodmo tretiranje svežih ili osu- 9 Oznake šenih višamja askorbinskom kiselinom. ||

Stranih primesa, koje u sušene višnje dospevaju 9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti

preko sirovine ili usled postupka proizvodmje, sledeći podaci:

može da bule, računato na gotov proizvod, naj-

ıO — naziv i vrsta proizvoda, više 0,03"/o peska.

— maziv i mesto proizvođača, — neto težina, 4 Sirovine — datum. proizvodnje,

: ; S: - - . — oznaka i broj standarda. Za proizvodnju sušene maraske upotrebljavaju Ja

wu gr ra Iz u auuu: ar ana G run II ua ra (EZ num | – OD

se sveži, zdravi i neoštećeni, crveno-crmo obo- 9.2 Proizvodi namenjeni izvozu moraju da mose na jeni plodovi višnje — maraske. originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

IE

Tumačenje izraza »kvarni orasi« u JUS E.B2.043/55

U standardu za orahe — JUS MB.B2.043 predviđa se dozvo- . ljeni procenat kvarnih oraha u pojedinim kvalitetima. Da ne bi došlo do netačnog tumačenja pojma »kvarni orasi« dajemo sledeće objašnjenje: |

Pod pojmom »kvarni orasić podrazumevaju se plodovi oraha čije su jezgre natrule, crvljive, buđave, užegle kao i one jezgre oraha koje su crne, sasušene i uvele.

Prema tome, kvarnim orasima smalraju se svi plodovi oraha, odnosno njihove jezgre koje nisu potpuno zdrave i sp0osobne za ljudsku ishranu. !